Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stát hledá v aukcích úspory za energie

Stát hledá v aukcích úspory za energie

Ministerstvo kultury ušetřilo nákupem energií v elektronické aukci 17 milionů korun - Další úřady se možná přidají

Veřejná správa chce ušetřit miliony korun na energiích prostřednictvím výběrových řízení elektronickou formou. Včera jako první vybralo pomocí takzvané elektronické aukce dodavatele energie na rok 2010 ministerstvo kultury. Podle ekonomického náměstka Tomáše Stejskala se i díky novému systému podařilo ušetřit oproti letošku 17 milionů korun.

Další ministerstva přitom HN potvrdila, že na tento systém výběrových řízení zvažují přejít také. "O elektronických aukcích uvažujeme a nejen při výběrových řízeních na dodavatele energie. Takovéto ceny jsou objektivnější," potvrdila například mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

Podobně chce postupovat i ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo školství, které taktéž hledá dodavatele energie, v současnosti na elektronické zadávání veřejných zakázek zpracovává projekt. Zatím však není rozhodnuto, zda nakonec nezvolí standardní "obálkovou" metodu.

Kdo nabídne míň...

Ministerstvo kultury - včetně všech hradů a zámků - letos zaplatí za energie dohromady 88 milionů korun. Firmy, které se výběrového řízení zúčastnily, však byly pro příští rok v rámci konkurenčního boje nuceny dodat energie levněji. Nejnižší nabídka byla 78 milionů korun.

"Už v tu chvíli bylo zřejmé, že oproti roku 2009 ušetříme téměř deset milionů korun. V průběhu samotné aukce se pak cena snížila ještě o necelých osm milionů," říká Stejskal.

Elektronická aukce má totiž oproti té běžné jednu výhodu. Firmy, které do tendru jdou, se dozvědí po otevření obálek minimální nabídku. Pak mají během samotné aukce minimálně půl hodiny na to, aby se anonymně - prostřednictvím počítače - předháněly v tom, kdo nabídne nejméně. Vítěze, který vzešel z šesti uchazečů, ministerstvo zatím nezveřejnilo. "Nesmírně důležité je zajistit dodávky pro všech 691 objektů ministerstva dohromady. To ušetří další peníze, protože menší budovy by samostatně samozřejmě dostaly horší cenu," říká Vítězslav Grygar z firmy eCentre, která aukci organizovala.

Podle Stejskala, který s eCentre spolupracoval již jako ředitel Slezské nemocnice v Opavě, stály aukce a audit s ní spojený ministerstvo 5,5 milionu korun. Většinu těchto nákladů však již nebude muset v příštích aukcích hradit.

Podle Grygara se v současnosti jedná o provozování aukce s ministerstvem spravedlnosti.

"O využití možnosti elektronických aukcí uvažujeme. Konkrétní subjekt, který by to zajišťoval, však znám není a případně vzejde z výběrového řízení," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Nejenom ministerstva

Elektronické aukce již využívají firmy či města. Například při aukci pro město Pelhřimov cena šestkrát klesla, výsledkem je snížení ceny o 18,5 procenta a úspora pro městskou pokladnu 2,27 milionu korun.

Zdaleka ne však všechny úřady považují pořádat výběrové řízení v elektronické aukci za nutné. "Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje na dodavatele elektřiny standardní tendr. S elektronickým aukčním systémem nemáme zkušenosti," prohlásil mluvčí MPO Tomáš Bartovský.

AUTOR: Jan Sochor
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů