Pátek, 29. března 2024

Jančura: Šrotovné na vlaky? Obrátím se na Brusel

Jančura: Šrotovné na vlaky? Obrátím se na Brusel
Až 40 milionů korun za dvacet let starou lokomotivu, 20 milionů za stejně starý vagon - tak zní návrh na "vlakové šrotovné", který by měli dnes projednávat poslanci.

Návrh z pera Cyrila Zapletala (ČSSD) a Karla Sehoře (ODS) počítá s tím, že Státní fond životního prostředí by měl během následujících tří let uvolnit na šrotovné pro vlaky tři miliardy korun.

To se však nelíbí soukromým dopravcům. "Pokud se to schválí, už jsme s právníkem řešili, že to napadneme a u Evropské komise určitě vyhrajeme," řekl HN Radim Jančura, šéf společnosti Student Agency, který chce kromě žlutých autobusů obohatit Česko i o žluté vlaky.

"Šrotovné je v pohodě, pokud jde konečnému spotřebiteli. Pokud jde jednomu ze soutěžitelů, je to nesmysl. My třeba staré vlaky nemáme," dodává Jančura.

Návrh je podle dopravců až příliš šitý na míru Českým drahám. To však České dráhy odmítají. "Návrh vítáme, ale není to naše iniciativa," řekl Petr Šťáhlavský, mluvčí drah.

Lokomotivy ČD jsou v průměru staré 28,1 roku a vagony 32,2 roku. V zahraničí naproti tomu podle předkladatelů návrhu mají ekonomicky zdraví drážní dopravci vozidla stará průměrně asi 14 let.

Zda šrotovné ve sněmovně projde, si netroufají odhadnout ani autoři návrhu. "V ODS jsou příznivci i odpůrci návrhu, v ČSSD jsou pak spíše hlasy pro," řekl Sehoř. Dodává, že šrotovné by primárně nemělo existovat vůbec, ale pokud ano, pak není důvod aby bylo jen pro auta na silnicích.

Se šrotovným se v poslední době roztrhl pytel. I v Česku se stává stále žádanějším. Jeho zavedení po vzoru automobilek požadují i tuzemští nábytkáři. Protikrizový návrh opozice počítá se zavedením šrotovného na automobily ve výši 30 000 korun, nábytkáři požadují poloviční částku.

Šrotovné je také využíváno k propagaci služeb a výrobků. ČEZ v akci "bílé šrotovné" nabízí na nákup úsporných spotřebičů příspěvek tisíc korun. S podobnou nabídkou přišel i E.ON.

ŠROTovné jen pro spotřebitele. "Šrotovné je v pohodě, pokud jde konečnému spotřebiteli. Pokud jde jednomu ze soutěžitelů, je to nesmysl," říká dopravce Radim Jančura.

AUTOR: Zuzana Luňáková
AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů