Pátek, 29. března 2024

Horní Planá zmodernizovala odpadové hospodářství

Horní Planá zmodernizovala odpadové hospodářství

Horní Planá - Sběrný dvůr mohou zdarma užívat obyvatelé Hornoplánska.

Moderním sběrovým dvorem disponuje Horní Planá. Podle slov starosty se jedná o jediný sběrný dvůr svého druhu na Lipensku. Město se několik let pokoušelo získat na jeho vybudování dotaci, projekt byl připraven už v roce 2003, ale stále se nedařilo. Nakonec peníze dorazily z Operačního programu životního prostředí.

Příklady odpadů, které pojme hornoplánský sběrný dvůr:

Plast, papír, sklo, objemný náklad, pneumatiky, televize, stavební suť, železo, baterie, zářivky, nebezpečné kapaliny...

„Celkové náklady jsou přes tři miliony korun. Není to nic levného, jenom vybavení stálo dva miliony,“ řekl hornoplánský starosta Jiří Hůlka.

Sběrný dvůr slouží občanům Hornoplánska. Stačí si vzít s sebou občanský průkaz.

„Zdarma sem mohou jenom lidé, kteří tady žijí. Týká se to Horní Plané a spádových vesnic. Je to podle trvalého bydliště,“ řekl Karel Matějka, který sběrný dvůr obsluhuje. „Občan jiného města nemá možnost odevzdat odpad jinde, než ve své spádové oblasti.“

Do budování sběrného dvora se firma pustila v minulém roce. Došlo k výstavbě zpevněných ploch, opěrných betonových zdí, vybudování přístřešku pro lis na druhotné suroviny a stání kontejnerů.

Cílem celého projektu je mimo jiné rozvoj moderního místního a regionálního odpadového hospodářství či zamezení tvorby černých skládek.

Hornoplánsko má nevýhodu ve své rozloze, která je velká na malý počet obyvatel. Vývoz odpadu byl díky tomu technologicky i finančně dosti náročný.

Vybudování sběrného dvora tedy odpadovému hospodářství uleví. Přínosem bude například zvýšení efektivnosti nakládání s odpady nebo snížení množství odpadu ukládaného na skládkách.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů