Pátek, 19. dubna 2024

Obchod, kde na neekologické oblečení nenarazíte

Obchod, kde na neekologické oblečení nenarazíte

Stále častěji můžeme kolem sebe vidět výrobky nebo technologie opatřené visačkou eko nebo bio. Žít opravdu ekologicky už v dnešní době neznamená jen třídit odpad. Čím dál víc lidí oslovují třeba biopotraviny a získávání energie z obnovitelných zdrojů. Ale co takové ekologické oblečení? U nás je ještě v plenkách, ale třeba na severu Evropy už můžeme mluvit o novém trendu. Zastavili jsme se v jednom butiku s organickým oblečením v Kodani.

Tričko z organické bavlny, halenka z konopných vláken, džíny, jejichž modrý odstín má na svědomí rostlinné barvivo, a k tomu třeba kecky s podrážkou z recyklovaných pneumatik. V butiku Norky Ingvild Reevesové v centru Kodaně vypadá běžný sortiment právě takhle.

"Všechno začíná už okamžikem, kdy je semínko bavlny zaseté do země. Při péči o rostlinu se nepoužívají chemické pesticidy ani herbicidy. Nedochází tak ke znečišťování planety a poškozování zdraví lidí, kteří bavlnu pěstují. Za prodej organické bavlny navíc farmáři dostanou poctivou cenu. Ptám se svých dodavatelů, jestli je i pozdější barvení látky ekologické. Samozřejmostí je, že se při šití nesmí využívat dětská ani otrocká práce. No a potom se už zboží dostává sem do obchodu."

Ceny v butiku jsou pochopitelně vyšší než u konvenčního oblečení a obuvi. Ingvild si ale pochvaluje, že počet zákazníků trvale narůstá. Dopady současné krize jsou v Dánsku poměrně mírné a ekologická uvědomělost obyvatel pak velmi vysoká.

"Myslím si, že většině Dánů se líbí vize 'zelené společnosti'. To je opravdu něco, co Dány definuje," tvrdí komentátor listu Berlingske Tidende Thomas Larsen. Ingvild ve svém butiku nabízí hlavně luxusní zboží vyhlášených značek. Norka žijící už několik let v dánské metropoli se taky snaží všemožně vycházet vstříc i poněkud neobvyklým přáním svých zákazníků.

"Mám třeba obuv pro vegany. Pokud jste vegetarián nebo ochránce zvířat, můžete si tu koupit boty třeba z konopí. Když už materiál není organický, pak je ekologický alespoň proces jejich výroby. Hodně bot má třeba podrážku z recyklovaných pneumatik," daří se Ingvild vyloudit údiv na mé tváři.

Sympatická Norka tvrdí, že konkurence na trhu s ekologicky uvědomělým oblečením se poslední dobou podstatně zvýšila. Je to prý dáno tím, že tyto výrobky začaly nabízet i velké společnosti. Ingvild ale má určité pochybnosti o tom, že jejich sortiment je skutečně ekologický.

"Existují certifikáty, které jsou přísnější než ostatní. Právě těmi jsou opatřeny moje výrobky. Kontroloři těchto certifikačních společností berou celou věc vážněji a mají taky víc zkušeností. Mají své pobočky všude po světě. Pokud zemědělec má certifikát k pěstování organické bavlny, může se kdykoli bez varování stát terčem kontroly. Svých dodavatelů se tak v první řadě ptám, jaké mají jejich výrobky certifikáty," řekla.

U Ingvild nakupují lidé všech věkových skupin. Informace o butiku se šíří v podstatě jen ústně, protože norská podnikatelka nedává peníze na reklamu. Klienty prý láká i odlišné nákupní prostředí, které malý obchůdek v suterénu nabízí.

"Zákazníci se tady strašně rádi výrobků dotýkají. Vypadají tak měkounce, a taky že jsou měkčí než normální oblečení. Spousta lidí taky říká, že to v obchodě krásně voní. A já si myslím, že je to tím, že tu prostě nejsou cítit chemické prostředky," vysvětlila obchodnice.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů