Pátek, 26. dubna 2024

Ekologická olympiáda boří mýty o ochraně přírody

Ekologická olympiáda boří mýty o ochraně přírody

Hradce u Vrábče - Není to jen poznávání brouků a zaškrtání odpovědí v testu. Naopak. Ekologická olympiáda vyžaduje od středoškoláku dobré znalosti a hlavně širší rozhled v oblasti přírody a životního prostředí.

Letos si například zahrají na zpracovatele procesu EIA a budou posuzovat vliv investorské stavby na životní prostředí.

Jedenáct tříčlenných družstev – výherců krajských kol olympiády – se ve čtvrtek sjelo na celostátní kolo do Hradců u Vrábče nedaleko Českých Budějovic a dva dny zde budou řešit celou řadu úkolů.

„Součástí soutěžního dne je teoretický test, stezka s jedenácti stanovišti a večer obhajoba praktického úkolu,“ popsala jedna z organizátorek olympiády, Jarmila Ichová z českobudějovického Gymnázia Jírovcova.

Extremismus
„Na soutěžní stezce jsou nejen poznávačky lebek a brouků, ale otázky se týkají hlavně vztahů a souvislostí v přírodě,“ upřesnila Ichová a dodala, že úkoly pomáhali připravit odborníci a doktorandi z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Letošním tématem již 14. ročníku ekologické olympiády je účelná ochrana přírody a extremismus. „Část otázek směřuje i na mýty ohledně ochrany přírody, které jsou mezi lidmi rozšířeny, ale nejsou vědecky podloženy,“ zdůraznila Ichová.

Studenti se tak musí popasovat například s jadernou energetikou, ozónovou dírou, geneticky modifikovanými organismy nebo škůdci rostlin, například tolik diskutovaným kůrovcem.

Večer je pak čeká praktický úkol, v němž budou muset posoudit vliv investorského záměru na životní prostředí podle tzv. procesu EIA.

Hlavním organizátorem národního kola ekologické olympiády je Český svaz ochránců přírody. Záštitu nad akcí převzal jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů