Sobota, 20. dubna 2024

Stát může "darovat" firmám 75 miliard

Stát může "darovat" firmám 75 miliard

Úředníci neumějí odhadnout skutečnou cenu rekordní zakázky. Tendr pokračuje dál bez ohledu na pád vlády i silnou kritiku expertů.

Rekordní zakázka -- obří státní tendr na sanaci ekologických škod -- může připravit státní kasu o desítky miliard.

Vítěz tendru, v němž nyní pokračuje i Fischerův kabinet, má totiž podle ministerstva financí nárok až na 115 miliard korun. Jenže řada expertů považuje skutečné náklady na vyčištění zamořené půdy a spodních vod zhruba za třetinové.

"Z našich odhadů vyplývá, že sanace přijde jen zhruba na čtyřicet miliard," předpokládá Eva Tylová, šéfka České inspekce životního prostředí.

Obdobně hovoří i státní úředníci, kteří měli dříve sanace na starost -- například bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka.

"Odhad skutečných nákladů může být opravdu kolem 40 miliard," uvedl pro HN i František Benda, ministr životního prostředí z počátku 90. let, kdy se stát k sanaci škod zavázal.

Teoreticky tak může vítěz tendru získat neskutečný "polštář" -- dokonce až o 75 miliard korun víc, než ho bude odstranění škod nakonec reálně stát. Vláda si totiž předem nenechala zjistit přesný odhad skutečné výše škod, za jejichž odstranění především majitelům privatizovaných chemiček, dolů nebo oceláren ručí. Cifra 115 miliard představuje jen součet všech těchto záruk.

Ovšem ministerstvo financí ji stále označuje za hodnotu, jíž může tendr dosáhnout. I když zároveň připouští, že byly případy, kdy existovala garance státu a žádná škoda se pak neprokázala. "Ale někdy byla zas vyšší než garance -- třeba ve Spolaně," dodává mluvčí Ondřej Jakob.

Zabrání Evropa korupci?

Ministerstvo přitom odmítá konkrétně uvést, jaký byl podíl skutečných nákladů na sanaci vůči garanci v případech, kdy už stát dříve jednotlivé zakázky vypsal. Tají to i specia­lizované firmy, které tyto sanace na zakázku prováděly. "Poměr se nedá uvést, je to od nuly třeba do 120 procent," prohlašuje zástupce jednoho z účastníků tendru.

Dotaz HN, proč jako "strop" pro platbu vítězi tendru uvádí 115 miliard, a ne reálnou cenu, ministr financí Eduard Janota nechává v podstatě bez odpovědi: "O tom, zda je cena přijatelná, rozhodne vláda. Do té doby ji komentovat nechceme."

Obří tendr, jímž má vítězná firma vyřešit všechny případy, od počátku vzbuzuje podezření z možnosti korupce. Upozorňuje na to nejen Transparency International, která už požádala o prověření zakázky antimonopolním úřadem. "Je levnější zadávat sanace jako dosud podle jednotlivých případů, ne jedinou obrovskou zakázkou. Prodražení kvůli komplexnímu tendru se už potvrdilo například při výstavbě dálnic," říká šéf Transparency David Ondráčka.

Ale i sám tvůrce obřího tendru, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, připustil: "Obrovského rizika korupce jsme si byli vědomi. Ale účastní se ho velké evropské firmy z oboru, a bude tak pod celoevropskou kontrolou."

Dostane se na všechny

Do tendru se přihlásilo šest sdružení firem, mezi nimi opravdu i evropští lídři oboru. Tři konsorcia jsou už v druhém kole. I vyřazení se ale odvolali. I když jejich první stížnost ministerstvo financí zamítlo, mohou se nyní obrátit na antimonopolní úřad. Podle informací HN se k tomu chystají.

K postupujícím patří například i konsorcium v čele s J&T, zřejmě se opět odvolá zatím neúspěšná PPF. "Průběh soutěže nekomentujeme," reagoval včera oficiálně mluvčí PPF Alexej Bechtin. Právě účast těchto největších českých investičních skupin svědčí o tom, že v "zakázce století" cítí velkou příležitost.

Klíčové pro všechny účastníky soutěže, i pro vyřazené, je právě dosažení co nejvyšší platby od státu pro vítěze. Počítá se totiž s tím, že vítěz nezvládne celou práci sám, ale bude jednotlivém případy zadávat dalším firma. "Nakrmí" se tak všichni významní hráči v oboru, kteří budou s vítězem v dobrých vztazích. "Absolutně to neznamená, že bychom se domlouvali na společném postupu během tendru. Ale po jeho skončení bude spolupráce zákonitá," konstatoval Pavel Borůvka, šéf českého zastoupení dánské firmy Marius Pedersen, která už je také v druhém kole soutěže.

Obří akci bývalé vládní koalice nezastavil ani pád vlády. ČSSD jen nekonkrétně žádá, aby nový kabinet tendr "prověřil". Letní premiér Jan Fischer sice zatím říká, že smlouvu s vítězem podepíše až jeho nástupce. Ale Janota nevylučuje, že koncem září předloží smlouvu s vítězem k podpisu současnému kabinetu.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů