Pátek, 29. března 2024

Fischer na cestě do jedových lagun

Fischer na cestě do jedových lagun

Jedno z prvních ujištění premiéra Fischera znělo: O zakázce na likvidaci starých ekologických škod ve výši 115 miliard rozhodne až příští vláda. Teď však nový ministr financí naznačuje, že by to mohl udělat i tento kabinet. Jestli ale ministři mají pud sebezáchovy, měli by od tendru odskočit jako od nakažené krysy. A pokud by našli odvahu, krysu i zardousit - tedy zrušit soutěž, zavánějící aférou století.

Jestliže politici nemají věrohodné odpovědi na prosté otázky, je vždy dobré být ve střehu. A ministerstvo financí neumělo za Kalouska vysvětlit, proč vůbec je nutné svěřit jedinému podniku vyčištění jedovatých lagun, olejových nánosů a zamořených spodních vod z dob komunismu. Tvrzení, že jinak bychom nestihli termín do roku 2015, je nesmyslné. Žádná vláda se k takovému datu nikdy nezavázala, nežádá to po nás ani Evropská unie.

Třikrát ano, třikrát ne

Když jsme před rokem napsali, že ministerstvo by se mělo vrátit sice k pomalé, ale průhlednější praxi vypisování menších zakázek na čištění jednotlivých lokalit, napsal v polemice náměstek ministra financí Ivan Fuksa: "Jedna velká zakázka bude pod veřejným dohledem, zatímco tisíců drobných zakázek by si nikdo nevšiml." Teď můžeme vidět, jak si vládní úředníci ten veřejný dohled představují.

Veřejnost nemá šanci se dozvědět, na základě jakých kritérií postoupily do finále společnosti Enviromental services, Ceosan Group a Marius Pedersen Engineering. Ostatní tři uchazeči prý neprokázali schopnost zakázku zvládnout. V čem ale byl rozdíl například mezi postoupivším konsorciem v čele s J&T a neúspěšným sdružením kolem PPF? Ta otázka je o to naléhavější, že obě společnosti měly za partnery firmy, považované za jedničky v sanacích...

Zcela neprůhledná je pak hra kolem ceny zakázky. Ministerstvo není schopné doložit, kolik vlastně bude odstranění škod stát. Nikdy si nezjistilo, jak velké je ve skutečnosti znečištění, k jehož odstranění se vláda zavázala. Jak ale potom chce kabinet posuzovat a porovnávat nabízené ceny, s nimiž přijdou tři zbylí uchazeči?

Dáme vám, kolik si řeknete

Vše nasvědčuje tomu, že vládní úředníci vypsali zakázku, jejíž skutečnou cenu neznají. Přesto ministerstvo vyhlašuje, že je připraveno výherci tendru zaplatit až 115 miliard korun. Co když je ale blíž pravdě ministerstvo životního prostředí, které odhaduje škody jen na čtyřicet miliard korun? Už jen tenhle rozpor by měl vést opozici k tomu, aby volala po zrušení zakázky.

Sociální demokraté tendr ale nikdy nekritizovali. A teď, když jsou spolutvůrci vlády, vyzývá ČSSD Fischerův kabinet, aby veřejnou soutěž prověřil. O zrušení ani slovo.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů