Pátek, 26. dubna 2024

Kam na výlet s dětmi

Jsou spontánní, zvídaví a všechno si chtějí vyzkoušet. Prvních 20 tipů..
Kam na výlet s dětmi

Otázku, kam s dětmi na jaře a v létě, jsme vyřešili za vás. Vyzkoušeli jsme a nakonec vybrali 80 míst, kde se rozhodně nebudou nudit. Ať už jsou to keltské skanzeny, lanová centra nebo historické jízdy železnicí. Tam všude můžou poznávat, bavit se a zažívat nové věci na vlastní kůži.

Vyrob si sám

1 Muzeum a knihařská dílna Jendy Rajmana

Jestliže vedete děti k lásce ke knihám, navštivte s nimi knihařskou dílnu Jendy Rajmana (1892 - 1965) v Rožďalovicích nedaleko Nymburka. Najdete tu jedinečný soubor ručně vázaných knih i klasických knihařských nástrojů. Kromě klasické muzejní prohlídky se vám ale v Rožďalovicích naskytne jedinečná příležitost nechat se zasvětit také do téměř zapomenutého umění vazby knih.

Za pomoci původních nástrojů si tu můžete vyrobit vlastní knihu. Protože ale vazba nevznikne během jednoho dne, hned nad dílnou máte k dispozici apartmán. Vzhledem k poloze Rožďalovic zde můžete strávit i delší dovolenou. K výletům do okolí se nabízí například zámek, pivovar, středověká krčma Dětenice, zámek Staré Hrady, rozhledna na Hrubém Jeseníku nebo Jičín a Český ráj.



2 Statek Bernard

Statek v Královském Poříčí, kde se děti dozví, jak se dříve zpracovávalo mléko, obilí a mouka nebo probíhala zabijačka. V řemeslných dílnách si mohou vyzkoušet patchwork, výrobu figurek z kukuřičného šustí nebo skleněných vitráží.



3 Botanicus Ostrá

Historické centrum řemesel a umění v Ostré nedaleko Lysé nad Labem se spoustou dílen, zahradami a arboretem pořádá množství akcí, kde si mohou děti vyzkoušet starobylá řemesla.



TIP HN Jedna z akcí s názvem Den starodávných řemesel se bude konat 27. června. Děti se tu můžou navíc dozvědět vše o práci zbrojíře, vyzkoušet tkaní na rámu, potisk látky nebo výrobu svíčky. V kejklířské dílně bude po celý den probíhat výuka nejen žonglování.



4 Keramika Maříž

V keramických dílnách v Maříži, Slavonicích a Praze si může každý namalovat svůj hrnek, zvíře či jiný tvar, ať už pro sebe nebo jako originální dárek. Malování probíhá pod vedením zkušených lektorů. Keramika je druhý den k vyzvednutí nebo se zasílá poštou.



5 Rautis Poniklá

Při exkurzi v továrně Rautis v Poniklé u Jilemnice můžete sledovat celý proces výroby vánočních ozdob: od ručního foukání skleněných perliček přes stříbření a barvení až k samotné montáži ozdoby. Základní postupy montáže s odbornou asistencí se můžete učit s dětmi v místní kreativní dílně. Otevřena je každý den od 9 do 17 hodin. áá

Věda hrou



6 IQ park Liberec

Na téměř dvou tisících metrech čtverečních je v IQ parku Liberec na 200 interaktivních exponátů demonstrujících přírodní zákony a fungování lidského těla. Součástí expozice se mohou stát malí i velcí v zrcadlovém bludišti, které je o jedno zrcadlo větší než labyrint na Petříně, nebo v Šikmé místnosti, kde žádná hrana není v pravém úhlu s jinou. Čich a hmat prověří expozice Lidské smysly. Poznají děti jednotlivé druhy koření a bylinek? Určí po hmatu, který z předmětů je těžší? Že se dá zrak oklamat, potvrdí optické klamy či iluze nekonečného prostoru. IQ park je součástí zábavního centra Babylon Liberec, kde je pro děti kromě aquaparku také lunapark.

Do konce září se v IQ parku konají každou hodinu demonstrace výroby nanovláken. Zvláštním strojkem si návštěvník nanese na kartičku vrstvu nanovláken, velkou zhruba jako otisk palce ruky. Když si tuto vrstvu prohlédne elektronovým mikroskopem, uvidí jednotlivá nanovlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Vzorek nanotextilie si může každý odnést domů.

7 Techmania science center v Plzni

Jak lidé objevili princip vrtule, suchého zipu nebo sonaru? Jak funguje Ohmův zákon a co se děje ve vzduchoprázdnu, si mají možnost vyzkoušet děti i dospělí ve science centru Techmania v Plzni. Svět vědy a techniky mohou poznávat ve čtyřech expozicích. V části Edutorium je dovoleno experimentovat se zvukem, prozkoumat lidské tělo nebo nahlédnout do mikrosvěta. V expozici Patentováno přírodou se celá rodina dozví, co všechno se lidstvo naučilo při zkoumání přírody. Na závěr si mohou děti namasírovat mozkové závity i předvést zručnost v části her a hlavolamů nazvané MáToHáček.



8 Muzeum Benátky nad Jizerou

Vyzkoušejte si na vlastní kůži dobu hvězdáře Tycha Braha. Složte z kostek jeho portrét nebo porovnejte umístění Země na planetárních soustavách Mikuláše Koperníka a tohoto slavného dánského astronoma, který na benátském zámku za doby Rudolfa II. pobýval. Po stopách Keltů se můžete s dětmi vydat v další expozici, kde je umožněno vyzkoušet si třeba sekání keltskou sekerou, mletí obilí na kamenném mlýnku nebo tkaní látky na rámečku.



9 Muzeum hry v Jičíně

Interaktivní prohlídka vede vlastivědnou expozicí. V sále pravěku je možné tkát nebo mlít zrna v kamenném mlýnku, v sále středověku psát na skriptoriích, v následujícím sále hledat na modelu Jičínské kotliny správné postavení dominant Valdštejnovy komponované krajiny, v další místnosti věnované baroku a lidovému umění příst na kolovratu, v sále národního obrození sehrát loutkové divadlo aj.



10 Dům Českého Švýcarska

Tajemství přírody lze objevovat různými způsoby. Některá mohou děti odhalovat na výstavě v Krásné Lípě. Součástí expozice, rozmístěné ve dvou patrech, jsou interaktivní exponáty, například větrný mlýn, lososí cesta nebo labyrint v krajině, a také panoramatická projekce Krajina zrozená z písku a moře.



11 Interaktivní naučná stezka

Návštěvu Velkého Blaníku na Vlašimsku si můžete zpříjemnit využitím obousměrné interaktivní stezky v délce 4 km. Na 17 zastaveních prověří formou řešení úkolů své znalosti nejen děti, ale i rodiče. Cílem je rozhledna s občerstvením na Velkém Blaníku.

Na cestě



12 S kocourem Mikešem

Cesta kocoura Mikeše zavede děti do středočeských Hrusic na místa, kde žil kocour Mikeš a jeho kamarádi Pašík nebo Bobeš. Dvanáct zastavení připomíná příhody hlavního hrdiny Ladových pohádek i ostatních zvířecích a lidských obyvatel obce. Získají-li malí účastníci cestou alespoň devět razítek ze šestnácti možných, mají šanci na výhru v pravidelném slosování o ceny. Výlet s cílovou zastávkou v Říčanech je možné kdykoliv přerušit a pokračovat další den nebo absolvovat alternativní trasou na kole.

Mladší děti, které vyžadují kratší trasu, mohou kocoura Mikeše potkat v rámci pěti zastavení Pohádkových Hrusic. Kromě Jedličkové louže, kde si kocour Mikeš i hrusické děti užívaly při zimních radovánkách, se zastaví třeba u Hubačovského rybníka, příbytku vodníka Brčála. V domě Josefa Lady pak provede děti roztomilá víla a čeká je tu poklad v podobě pohádkových knížek hrusického rodáka i jeho dcery Aleny Ladové. Posvačit nebo naobědvat se je možné přímo v obci v hospodě U Sejků nebo v místní pizzerii.

13 Po stopách Albrechta z Valdštejna

Díky rozsáhlému majetku frýdlantského vévody poznáte Máchův kraj, Lužické hory i Český ráj. Podle mapy panství Albrechta z Valdštejna je možné putovat po hradech, zámcích a městech, které nechal vybudovat. Navštívíte Prahu, Cheb, Žitavu a Zaháň. Za šest razítek z navštívených objektů obdrží každý účastník putování Albrechtovu minci. Mapu získáte mimo jiné v infocentru v Mladé Boleslavi, Turnově nebo Jičíně.



14 Družina knížete Václava

Každý hráč, který se chce stát členem družiny knížete Václava, získává podle počtu navštívených míst Posázaví a Podblanicka titul páže, štítonoš, panoš nebo rytíř. Nejobtížnější titul rytíř je možné obdržet ve dvou variantách. Hráč musí splnit tři ze čtyř sportovních disciplín (lyžování na Monínci, libovolná trať pochodu Praha - Prčice, jízda na koni v Českém Dvoře či sjetí části řeky Sázavy) nebo se zúčastnit čtyř akcí v regionu.



15 Jindrova naučná stezka

Asi 11km trasa vede z Jindřichova Hradce směrem na východ do Malého Ratmírova údolím Hamerského potoka. Na 21 zastaveních se děti dozvědí spousty zajímavého ze života zvířat a rostlin.



16 Naučná stezka rytíře Kryštofa Jana Šice

Stezka vede z Divišova kolem hradu na náves obce Český Šternberk. Na 7km trase se malí turisté poučí o myslivosti, židovském náboženství, přírodě kolem Divišova, zemědělství nebo hradu Český Šternberk. Na každé tabuli je připraven malý kvíz nebo soutěž. Odpovědi je možné zkontrolovat v informačním centru v Českém Šternberku nebo v muzeu v Divišově.



17 Bezbariérová naučná stezka

Osm set metrů dlouhá trasa pro rodiče s dětskými kočárky i pro vozíčkáře představuje na 11 zastaveních přírodu ve vodě i na březích kolem rybníčku na vojenském cvičišti bývalých kasáren ve Valašském Meziříčí.



18 Rumcajsova stezka

Patnáctikilometrová trasa z Mladějova do Jičína po stopách slavného loupežníka a jeho rodiny, kde čekají na děti různé úkoly a otázky. Pokud je dobře vyřeší, získají v informačním centru Jičína pamětní list. Pro nejmenší je připraven Cipískův okruh dlouhý 3 km.



19 Ježíškova cesta

Malý okruh Ježíškovy cesty je dlouhý téměř 6 km, velký okruh měří téměř 13 km. Na cestu se vyráží z infocentra v krušnohorském městečku Boží Dar. Na okruzích jsou rozmístěny domečky s úkoly, kde musí děti poznat stopy zvěře nebo stromy podle listů. Každý účastník dostane na konci malý dárek.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů