Čtvrtek, 28. března 2024

Evropskou směrnici o elektroodpadech nedodrží žádný stát unie

Evropskou směrnici o elektroodpadech nedodrží žádný stát unie

Připravovanou evropskou směrnici o elektroodpadech, která především určuje minimální kvóty pro sběr a recyklaci elektroodpadu, nedokáže žádný stát EU dodržet. Mediafaxu to v úterý řekl generální sekretář evropské asociace sdružující firmy sbírající elektroodpad Pascal Leroy.

Stěžejním bodem navrhované směrnice je změna cíle sběru elektroodpadu. Členské státy Evropské unie mají v současné době za úkol sbírat alespoň čtyři kilogramy elektroodpadu na osobu za rok. Nová evropská legislativa dává každému členskému státu za úkol vybrat 65 procentech z hmotnosti spotřebičů prodaných v předchozích dvou letech.

"V nejbližších letech není cíl 65 procent dosažitelný pro žádný členský stát," uvedl Leroy s tím, že nejprve musí všichni výrobci také začít vysloužilé elektrospotřebič, akumulátory a další elektroodpad zpátky odebírat.

S Leroyem souhlasí i ředitelka odboru odpadů ministerstva životního prostředí Zdeňka Bubeníková. Podle jejích slov ministerstvo v současné době připravilo plán na zvýšení sběru elektroodpadu. V roce 2016 by měla Česká republika dosáhnout 45 procent zpětného odběru elektrospotřebičů. "Dojde k zahuštění sběrných míst. Tím bude v roce 2016 naplněna kvóta 45 procent," uvedla Bubeníková. Zároveň uvedla, že Česká republika bude žádat o překlenovací období, pokud by se jednalo o schválení směrnice v současné podobě. "Předpokládám však, že se o celé legislativě bude ještě diskutovat. Zatím žádný jiný návrh nepadl," dodala.

Elektroodpad je nejrychleji rostoucím druhem odpadu. V současné době ho Evropa vyprodukuje osm milionů tun, v roce 2020 to bude 11 milionů tun. V zemích Evropské unie se k recyklaci dostane asi čtvrtina elektrozařízení, zbytek končí v popelnicích, spalovnách a skládkách. Nejlepších výsledků v recyklaci elektroodpadu dosahují skandinávské státy, kde se sbírá kolem 15 kg elektroodpadu na osobu a rok. Každý Čech v loňském roce průměrně odevzdal na sběrná místa asi 4 kilogramy elektroodpadu, podle prognóz by to letos mělo být o 1,2 kilogramu více.

http://www.epravo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů