Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci přírody mapovali na Vsetínsku puštíky, teď začínají s ledňáčky

Ochránci přírody mapovali na Vsetínsku puštíky, teď začínají s ledňáčky

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčtí ochránci přírody sčítali na Vsetínsku puštíky a nyní začali se sčítáním ledňáčků. S výsledky jsou zatím spokojeni, informoval ve středu agenturu Mediafax ornitolog Miroslav Dvorský.

Každý druhý sovník obsazený. Takový výsledek přinesla právě skončená kontrola hnízdních budek pro puštíky obecné. "Z dvaceti sovníků, které jsme vloni vyvěsili na stromy v různých částech okresu, jich tento nejrozšířenější druh sov obsadil jedenáct. To je slušný počet," konstatoval Dvorský. V obsazených budkách se obvykle choulila dvě až tři mláďata, která ekologové hned okroužkovali. "Mláďat je letos poněkud méně. Patrně je to důsledek tužší zimy a skromnějšího výskytu hlodavců, kteří jsou významnou součást jejich potravy," vysvětlil Dvorský.

Zájem ekologů se kromě hnízdních budek a jejich osazenstva soustředí také na vývržky potravy. "Z nich se dá zjistit nejen spektrum potravy, ale také přítomnost vzácnějších druhů hlodavců, netopýrů a ptáků v okolí hnízdní budky," objasnil ornitolog.

Sotva skončilo sčítání puštíků, obrátili ochránci přírody pozornost k ledňáčkům. Příštích několik týdnů budou procházet podél vodních toků a mapovat výskyt těchto kriticky ohrožených ptáků. "Loni jsme na území okresu napočítali 17 párů. Tento týden jsem jen na říčce Juhyni mezi obcemi Komárno a Choryně viděl tři obsazené hnízdní nory," prozradil Dvorský. Mapování výskytu ledňáčků je podle něj důležité i z jiného důvodu. "Na březích vodních toků se často provádějí terénní úpravy. Tím, že přesně označíme, kde se chránění práci vyskytují, snížíme riziko zničení hnízdních nor a předejdeme zbytečnému úhynu ledňáčků," dodal ornitolog.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů