Čtvrtek, 28. března 2024

Miko posouzení vlivu Temelína na životní prostředí nedořeší

Miko posouzení vlivu Temelína na životní prostředí nedořeší

Praha - Ministerstvo životního prostředí neuzavře za ministra úřednické vlády Ladislava Mika posuzování vlivů dostavby jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Takzvaná EIA je předpokladem pro další správní řízení. Náměstek ministra Jan Dusík dnes novinářům řekl, že úřad nyní vyzval společnost ČEZ k doplnění dokumentace, kterou předložila. Ministerstvu například chybí plány na vedení sítí z elektrárny se zvýšenou kapacitou a řešení odpadů. Vzhledem ke lhůtám projednávání je podle Dusíka nereálné, aby bylo posuzování hotové dřív než příští rok.

O posouzení vlivu Temelína na životní prostředí požádal ČEZ loni. Ve hře o zakázku za oficiálně odhadovaných 130 miliard korun je čtveřice výrobců - japonský koncern Mitsubishi, ruský Atomenergoprojekt, americká firma Westinghouse a francouzská Areva. Projekt zatím počítá se čtyřmi variantami podle typu reaktoru.

ČEZ zvažuje propojení tendrů na dostavbu Temelína a jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích na Slovensku. Cena obří zakázky by se mohla pohybovat v objemu 230 miliard až 290 miliard korun. Dodavatelé hlavních technologií by mohli být známi už v příštím roce. Výstavba elektrárny v Jaslovských Bohunicích má začít v roce 2013. Ve stejné době má odstartovat i dostavba Temelína. Obě elektrárny by měly být dokončeny v roce 2020.
Nová vláda nechce rozhodovat o tak zásadních věcech, jakou je jaderná energetika. Miko o tom hovořil s premiérem Janem Fischerem. Novou energetickou koncepci tak posoudí až kabinet vzešlý z říjnových předčasných voleb.

Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž:

"Ve Francii jsou schopni získat veškerá povolení na stavbu jaderné elektrárny za dva roky. Na Slovensku by to také neměl být problém. To u nás je EIA asi nejdelší proces v Evropě."

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů