Čtvrtek, 28. března 2024

Miko půjde ve stopách Bursíka. Chystá zprávu o životním prostředí

Miko půjde ve stopách Bursíka. Chystá zprávu o životním prostředí

Problematika národních parků, zelená ekonomika ve státním sektoru i zpracování dosud nevyužitých informací do komplexního přehledu české přírody, to jsou plány ministra životního prostředí Ladislava Mika.

Nový ministr životního prostředí Ladislav Miko chce vytvořit zprávu o stavu české přírody a předložit ji veřejnosti. Novinářům ve čtvrtek řekl, že ministerstvo shromáždilo obsáhlý soubor informací o životním prostředí a přírodě, které ale nikdy nebyly analyzovány a souhrnně prezentovány. Jednou z jeho priorit se proto stane vypracování této zprávy.

Ministr se chce věnovat také problematice národních parků. Diskutovat chce o koncepci hospodaření v Národním parku Šumava. Myslí si, že přes všechny konflikty je možné najít konsenzuální řešení. K němu tak chce otevřít cestu. Pokračovat hodlá v přípravě vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, rozhodně podle něj ale není reálné, že by byl vyhlášen ještě do konce tohoto roku.

Ve šlépějích Bursíka

Miko chce pokračovat ve stopách svého předchůdce Martina Bursíka v prosazování zelené ekonomiky. Do programového prohlášení navrhl formulaci, podle které by státní úřady své zakázky směřovaly k využití zelených technologií.

Miko přišel do úřadu z Evropské komise, a má proto přehled o evropském pohledu na českou ochranu životního prostředí. Uvědomuje si, že kvůli některým kauzám hrozí České republice soud. Kvůli tomu budou jeho prioritami v legislativní oblasti zákon o odpadech, který upravuje zpětný odběr baterií, návrh zákona o ochraně přírody a krajiny a návrh zákona o posuzování vlivu na životní prostředí. Všechny tři normy jsou nyní ve sněmovně.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů