Pátek, 29. března 2024

VYSOKÉ TATRY: Prevádzka Téryho chaty bude ekologickejšia

VYSOKÉ TATRY: Prevádzka Téryho chaty bude ekologickejšia
Už na jeseň tohto roku bude prevádzka Téryho chaty vo Vysokých Tatrách ekologickejšia, všade sa bude dať svietiť pomocou elektrickej energie a návštevníci sa možno dočkajú aj predaja mrazených výrobkov.
To všetko má umožniť výstavba nových fotovoltaických panelov a kompletná rekonštrukcia elektroinštalácia na chate, ktorú sa rozhodli podporiť Slovenské elektrárne v rámci projektu Energia pre krajinu. „Už dva roky využívame starý systém, ale pokrok ide dopredu a my chceme posunúť štandard chaty vyššie, aby bolo osvetlenie celej chaty, aby tam bola mraznička, aby sme dokázali čerpať vodu bez dieselového agregátu,“ uviedol počas dnešnej prezentácie projektu v Starom Smokovci chatár Miroslav Jílek. V súčasnosti sú na chate fotovoltaické panely, ktorých inštalovaný výkon je 1,2 kW. Po rekonštrukcii bude mať nový systém výkon 9 kW. Elektrické panely by mali byť umiestnené tak, aby nenarušili vzhľad Téryho chaty. Panely by mali mať celkovú plochu približne 60 metrov štvorcových.

Inštaláciu fotovoltaických panelov a výrobu elektrickej energie umožňujú vhodné podmienky vo Vysokých Tatrách. Na využitie solárnej energie sú na Slovensku najideálnejšie podmienky na juhu Slovenska. Čím viac na sever, tým je potenciál nižší. Výnimkou sú Vysoké Tatry vďaka svojej nadmorskej výške. Výhodou horských oblastí sú časté inverzie, kedy v nižších polohách býva zamračené, ale v horách je jasno. „To je dôvod, prečo Vysoké Tatry tvoria slnečný ostrovček na severe Slovenska,“ uviedol Richard Raček zo Slovenských elektrární. Téryho chata sa nachádza v nadmorskej výške 2015 metrov a je najvyššie položenou celoročne otvorenou vysokohorskou chatou na Slovensku.

Nový systém výroby elektrickej energie umožní podľa Račka komfortné prevádzkovanie chaty. „Malo by to pokryť spotrebu svietenia, spotrebu nabíjačiek a spotrebičov, ktoré chata používa. Predpokladáme, že najväčší odber bude po inštalovaní mrazničky,“ uviedol Raček. Systém bude navrhnutý tak, aby batérie poskytovali päťdňovú prevádzku v prípade nepriaznivého počasia. Zálohovým zdrojom na výrobu elektrickej energie v prípade nedostatku slnečného svetla bude dieselový generátor. Rekonštrukcia elektroinštalácie a postavenie fotovoltaických panelov sa uskutoční v septembri, najneskôr v októbri tohto roku.
Zdroj : SITA
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů