Pátek, 29. března 2024

Požár skládky komunálního odpadu u Uherského Brodu

Požár skládky komunálního odpadu u Uherského Brodu

Dne 25.5.2009 v 15:26 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky u Uherského Brodu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Prakšic, Těšova, Velkého Ořechova, Vlčnova  a Pašovic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru na skládce komunálního odpadu.

Už při příjezdu hasičů byl vidět z dálky silný oblak kouře, který směřoval na Uherský Brod. Velitel zásahu z místa potvrdil rozsáhlost požáru a vyžádal si vyslání dalších posilujících jednotek. Operační důstojník HZS Zlínského kraje proto aktivoval také jednotky hasičů z II. stupně požárního poplachu.

Vlivem větru došlo během zásahu k rozšíření požáru na skládce, a to až na plochu 20 x 40 metrů. Větším nasazením hasičských cisteren se podařilo požár zastavit a zabránit jeho dalšímu rozšíření. Jen lokalizace požáru trvala hasičům více než hodinu. Celková likvidace požáru zabrala tři hodiny intenzivních prací a prolévání vodou.

K hašení hasiči použili nejen vodu ze svých cisteren, ale také umělý vodní zdroj přímo v areálu skládky. Další vodu zajistila kyvadlová dovážka z Uherského Brodu.

Hořící komunální odpad s plasty vytvářel hustý oblak nebezpečných zplodin, který byl unášen na město Uherský Brod. Vlivem čerstvého větru byl však tento mrak velmi dobře rozptylován a nebylo nutné aktivovat systém varování pro občany v okolí. Přímo na místě situaci hodnotil odpovědný pracovník odboru životního prostředí.

Po uhašení požáru na místě zůstala jednotka sboru dobrovolných hasičů z Těšova na dohlídku. Místo si také prohlédl vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště, způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena a případ není ani nadále v šetření.

Požáry skládek, popelnic a odpadu patří každoročně mezi velmi časté výjezdy a zásahy hasičů. Jen za uplynulý víkend vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji k šesti událostem a za poslední měsíc k pětadvaceti případům. Tento druh požáru tak hasiči řeší prakticky denně.

 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů