Pátek, 26. dubna 2024

Celoevropské jednání o přírodních a přírodě blízkých oblastech začalo v Praze

Celoevropské jednání o přírodních a přírodě blízkých oblastech začalo v Praze
Evropská příroda je středem pozornosti konference pořádané v Praze 27. a 28. května 2009. Konference o přírodních a přírodě blízkých oblastech je první příležitostí k vytvoření společné platformy pro jednání politiků, akademiků, ochránců přírody a ostatních zúčastněných skupin o problematice ochrany a obnovy volné přírody v Evropě.

Ochrana biologické rozmanitosti je klíčovou prioritou Evropské unie a zbývající oblasti volné přírody znamenají významný podíl přírodního bohatství našeho kontinentu. V Evropě dosud neexistuje jednotný postup na ochranu těchto důležitých oblastí, které jsou vystaveny rostoucímu tlaku.

V Evropě lze najít několik rozsáhlých území volné či v pravém slova smyslu „divoké“ přírody (převážně nedotčené člověkem). Nacházejí se v některých částech Finska, Švédska, Norska, Ukrajiny a západního Ruska na hranicích se sousedními státy; další takové oblasti existují rovněž ve střední a jižní Evropě.

Vedle těchto oblastí opravdu divoké přírody existuje na celém kontinentu množství lokalit, kde se sice přírodní či původní podmínky změnily v důsledku využití pro pastvu dobytka, těžbu dřeva či jiné lidské činnosti, původní krajinný ráz však zůstává vesměs neporušený.

„Konference, kterou pořádá české předsednictví EU a Evropská komise, se stane první příležitostí ke vzniku společné základny pro politiky, akademiky, ochránce přírody a další zúčastněné s cílem vytvořit koordinovanou strategii ochrany a obnovy přírodních a přírodě blízkých oblastí v Evropě,“ řekl Ladislav Miko, český ministr životního prostředí. Konference se zúčastní  přibližně 250 účastníků z členských států EU a sousedních zemí.

Konference má tyto cíle:
* upozornit na význam přírodních a přírodě blízkých oblastí v Evropě;
* doporučit jednotnou strategii ochrany a obnovy přírodních a přírodě blízkých oblastí;
* vybudovat partnerství mezi odvětvími založené na konsenzu, které umožní realizaci této strategie.

Konference je odrazem rostoucího zájmu o tuto otázku na celém kontinentu, jehož projevem je i usnesení Evropského parlamentu vyzývající k lepší ochraně volné přírody, které bylo přijato v únoru 2009 většinou 538 hlasů proti 19.

V průběhu dvoudenní konference se bude jednat o těchto otázkách:
* definice a místní vymezení přírodních a přírodě blízkých oblastí
* potenciální přínos těchto oblastí k zastavení úbytku biologické rozmanitosti a k podpoře sítě Natura 2000
* doporučení pro lepší ochranu těchto oblastí v rámci platného právního rámce
* možnosti obnovy přírodě blízkých oblastí
* návrhy na účinnější podporu této obnovy
* shromáždění příkladů osvědčené praxe v neintervenční správě při obnově těchto oblastí
* určení hodnoty hospodářského, sociálního a environmentálního přínosu získávaného s minimálními dopady z přírodních oblastí

Další informace lze najít na www.wildeurope.org.

Poznámky:
Iniciativa Wild Europe
Tato iniciativa prosazuje vytvoření koordinované strategie ochrany a obnovy přírodních a přírodě blízkých oblastí v rámci celé Evropy.

Kromě zaměření na tradiční oblasti, jako je biologická rozmanitost a přírodní dědictví, se zabývá rozvojem venkova a sociálními otázkami života ve městech s důrazem na zajištění výhod pro místní společenství a vlastníky půdy.

Iniciativa Wild Europe, zaměřená na volnou přírodu v Evropě, spolupracuje s dalšími partnerskými organizacemi,a snaží se tak budovat praktický konsenzus mezi úsilím o ochranu přírody, rekreačními, zemědělskými, lesnickými a podnikatelskými zájmy a zájmy sociálního programu, které jsou z velké části zastoupeny i na této konferenci.

Zvláštní zpráva Evropského parlamentu o volné přírodě je dostupná zde.

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů