Úterý, 23. dubna 2024

Bulhaři a Rumuni řeší obnovu vodohospodářské infrastruktury

Bulhaři a Rumuni řeší obnovu vodohospodářské infrastruktury

Zástupci státní správy z Rumunska a Bulharska, kteří mají na starosti vodohospodářský obor, přijeli na veletrh Watenvi s jasným záměrem. Chtějí totiž obnovit zastaralou vodohospodářskou infrastrukturu ve svých zemích. Proto se zúčastnili projektu Business Point, který probíhal celý den v pavilonu D.

O čištění odpadních vod, kanalizační systémy a technologie na jejich obnovu se zajímal Cornel Constantin Ionica, náměstek primátora města Pitesci a zástupce regionu Arges v Rumunsku. Tato infrastruktura nebyla po mnoho let obnovována a je velmi zastaralá. „V současnosti hledáme na veletrhu nové technologie. Osmdesát až devadesát procent investic hodláme získat z prostředků EU. Jde však o administrativně velmi komplikovaný proces,“ řekl Ionica. Jeho kolegyně z Národního institutu pro vodní management Ramona Dumitrache hledala v Brně firmy, které se zabývají výrobou zařízení protipovodňové ochrany. „Velmi mě zaujaly ukázky v bazénu před pavilonem Z. Ty jsem si nafotila a zdokumentovala, abych vše mohla prezentovat doma svým kolegům,“ řekla. Řadu jednání měla paní Dumitrache též v rámci projektu Business Point s českými firmami. Připomněla, že tak jako jiné země EU i Rumunsko musí v případě protipovodňových opatření plnit směrnice, které vyplývají ze společné legislativy. Jde především o zajištění ochrany lidí a jejich majetků před velkou vodou. „Věřím, že příští rok nás do Brna přijede větší delegace,“ dodala.

Za stejným účelem, tedy obnovou vodohospodářské infrastruktury, navštívil veletrh Watenvi Mitko Keranov z bulharského Plovdivu, ředitel firmy Simex, která dlouhodobě spolupracuje s českými podniky. Připomněl, že Česko se může pochlubit technologiemi na vysoké úrovni za přijatelnou cenu. „České firmy mají u nás velkou tradici a dáváme jim přednost před jinými zahraničními subjekty,“ poznamenal Keranov.

Základem projektu Business Point byly předem rezervované a dohodnuté schůzky, jež měly sloužit k výměně zkušeností i k navázání nových obchodních kontaktů. Šlo o obchodní mise odborníků s rozhodovacími pravomocemi zejména ze zemí, v nichž je problematika ochrany životního prostředí důležitým tématem a je jí věnována zvýšená pozornost i finanční podpora. 
 
 
Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů