Pátek, 29. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Dne 29. května se uskuteční již čtvrté Evropské jaderné fórum, které vzniklo v roce 2007 jako platforma pro diskusi o příležitostech a rizicích, které přináší využití jaderné energie. Jaderné fórum pořádá Evropská komise ve spolupráci s českou a slovenskou vládou. Mezi účastníky Fóra budou vysocí političtí představitelé řady členských států Evropské unie, zástupci unijních institucí, reprezentanti energetických společností, ale také spotřebitelských a nevládních organizací. V rámci zasedání Fóra bude podepsáno Memorandum o spolupráci v oblasti výstavby nového jaderného bloku v lokalitě Jaslovské Bohunice.

Rumunsko, Slovensko a Slovinsko začátkem týdne vyjádřily svůj zájem stát se sídlem nově zřízené Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER), která by měla být poradním orgánem zejména Komise a národních regulačních institucí. Založení ACER, jež by měla zaměstnávat 40-50 lidí a ročně od EU dostávat asi 7 mil. eur, bylo po více než ročním vyjednávání schváleno v dubnu 2009 spolu s novými pravidly liberalizace unijního trhu s plynem a elektřinou. První oficiální diskuse o budoucím sídle ACER proběhne 12. června na setkání ministrů pro energetiku v Lucemburku, rozhodnutí však s velkou pravděpodobností padne až za Švédského předsednictví, které započne 1. července 2009.

Minulý týden se představitelé minerálního odvětví v rámci Evropských minerálních dnů snažili přesvědčit veřejnost o tom, že svou činností částečně přispívají k ochraně biologické rozmanitosti. Organizátoři chtěli touto akcí upozornit například na to, že na produkci nerostných surovin závisí 70% veškeré průmyslové produkce, osobní automobily obsahují až 150 kg nerostných látek nebo že v mobilních telefonech a osobních počítačích se nachází až 40 různých nerostů a kovů. Evropská komise v roce 2005 připravila strategii nazvanou „Udržitelné využívání přírodních zdrojů“, která má za cíl omezit dopady využívání nerostných surovin na životní prostředí a podpořit jejich recyklaci a opětovné využívání. Komise v této oblasti vydala iniciativu k nerostným surovinám, která přichází s návrhy opatření zaměřenými na snížení závislosti Evropy na dovozech nerostných surovin. Dále chce Komise do konce června 2009 zveřejnit doporučení, která se zaměří na dopady těžebních projektů ovlivňujících území v síti Natura 2000.

Celosvětové společenství se setká v prosinci v Kodani, aby se domluvilo na nové mezinárodní dohodě o klimatických změnách, která má naradit kjótský protokol, který vyprší v roce 2012. Na konferenci Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách, která se konala od 29. března do 8.dubna v Bonnu, bylo zahájeno jednání o návrhu smlouvy, která bude přijata na konferenci v Kodani. V této souvislosti vydala Organizace spojených národů první dojednaný návrh textu, který dává bohatým i chudým státům různé možnosti, jak snížit emise skleníkových plynů, které vědci považují za příčinu oteplování planety.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů