Pátek, 19. dubna 2024

Možnost vyvlastnit půdu je šancí pro stavění poldrů

Možnost vyvlastnit půdu je šancí pro stavění poldrů

Výstavba protipovodňových opatření dosud vázla na majetkoprávním vypořádání. Po přijetí novely vodního zákona by se měl tento problém odstranit. Umožňuje totiž v případě nedohody s majiteli pozemků jejich vyvlastnění, obdobně jako je to stanoveno ve stavebním zákoně.

„Úplnou novinkou je možnost budovat poldry, přičemž vlastník pozemku by v nich mohl stále hospodařit. V případě zátopy by mu stát garantoval úhradu škody, která by mu vznikla na úrodě či jejím znehodnocením,“ řekl Pavel Punčochář, vrchní ředitel sekce vodního hospodářství Ministerstva zemědělství ČR. Podotkl, že sedlák by musel hospodařit podle stanoveného plánu. Dokonce by mu měly být hrazeny i případné ztráty z dotací z EU.

V tuto chvíli se tedy už zdá, že nové poldry, zejména na Moravě se budou realizovat. V tomto případě se ukáže, zda vlastníci půdy budou chtít opravdu v těchto místech hospodařit nebo raději půdu odprodají. „Věřím, že zemědělci budou mít zájem tam pěstovat plodiny a budou mít zájem o případnou náhradu škody a pozemky si ponechají. Pro státní podniky Povodí by bylo velkou zátěží udržovat je ve slušném stavu,“ poznamenal Punčochář.

Připomněl, že například na Povodí Moravy je připravena řada stavebních opatření pro zlepšení protipovodňové ochrany v hodnotě přesahující miliardu korun. U ostatních podniků Povodí je situace obdobná. Celkový objem financí, který je dostupný zhruba do roku 2013, činí deset miliard korun. „Dá se předpokládat, že každé Povodí obdrží na tyto stavby jednu až dvě miliardy korun. Tyto prostředky jsou generovány z Evropské investiční banky. Jde o výhodnou půjčku státu,“ konstatoval.

V dřívějším období musely kvůli obtížím s výkupem půdy úřady v řadě míst na plánované suché poldry rezignovat nebo se budovaly s velkým zpožděním. Připomeňme v tomto případě

pozastavený projekt na řece Moravě, který má chránit Staré Město a Uherské Hradiště. Jeho úředníci tvrdí, že ze 706 vlastníků, jichž by se chystaná stavba poldru dotkla, jich dala souhlas jen asi polovina. Zásadně proti se jich vyjádřilo 120, další zase požadovali za jeden metr čtvereční až 1000 korun. Podle nového zákona se tedy po letech se rýsuje možnost postavení poldrů. Odložen musel být plán na nádrž u Rájce-Jestřebí, kde jeho odpůrci argumentují, že pro město samotné nemá význam. Chránila by jen obce níže na toku řeky Svitavy.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů