Pátek, 19. dubna 2024

FEED na pomoc demokracii

FEED na pomoc demokracii

Podpora eParticipace, tedy zapojení občanů do veřejných rozhodovacích procesů pomocí IKT se bude realizovat v Jihomoravském kraji s finanční podporou EU. Projekt pod názvem FEED byl představen v rámci veletrhu Watenvi.

„Cílem je využít přínosu informačních a komunikačních technologií (IKT) ke zvýšení účasti veřejnosti na všech úrovních rozhodování veřejné zprávy. Slouží také ke zlepšení legislativních a rozhodovacích postupů v rámci vývoje eDemokracie,“ řekl prof. Jiří Hřebíček z Masarykovy univerzity v Brně. Řešitelem projektu je mezinárodní konsorcium, kde je koordinátorem Národní technická univerzita Athény a spoluřešiteli MU, holandská firma ZENC, anglická firma Public-I a dvě další řecké organizace. Jde o zkušební projekt, jehož řešení se nejprve ověří na pilotních územích ve veřejné správě na lokální a regionální úrovni. V České republice půjde o ministerstvo životního prostředí, krajský úřad Jihomoravského kraje, statutární město Brno, Kunštát a Letovice.

Účelem projektu FEED je vytvořit smysluplnější informace mezi veřejnou správou a občany na evropské, národní, regionální a lokální úrovni. Podporuje veřejné debaty na internetu o řešení problémů, které plynou z právních aktů, tedy zákonů, vyhlášek, směrnic apod. FEED by měl občanům umožnit jednoduchý přístup k existujícím dokumentům tak, aby pokryl jejich informační potřeby a umožnil veřejné diskuse.

„V současné době jsme svědky určité krize tzv. zastupitelské demokracie, a to ve všech demokratických systémech. Občané jsou čím dál více znechuceni svými zástupci, kteří se místo pravé podstaty svého poslání soustředí především na vítězství ve volbách. Podle mého názoru realizace eParticipace může významným způsobem nenásilně zvýšit zájem občanů o veřejné procesy a zároveň nabízí možnost ovlivnit je,“ dodal prof. Hřebíček.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů