Pátek, 29. března 2024

Miss kompost 2009 – je zvolena!

Soutěž Miss Kompost se koná již čtvrtým rokem a zaznamenává stále větší zájem i počet přihlášených kompostů.
Miss kompost 2009 – je zvolena!
Je zřejmé, že problematika separace bioodpadů a kompostování není pouze věcí zahrádkářů, ale dostává se do povědomí široké veřejnosti i médií a to nás samozřejmě velice těší“, řekl organizátor akce Jan Šarapatka z občanského sdružení Ekodomov.

Do soutěže se letos přihlásilo 58 kompostů, z nichž odborná porota vybrala 5 finalistů. Každý finalista měl svého obhájce z řad známých osobností. Jejich úkolem bylo společně s majitelem kompostu přesvědčit odbornou porotu, že právě jejich kompost je ten nejlepší a je hoden titulu Miss kompost. Akci velmi fundovaně moderoval herec a ekolog Petr Vacek, o hudební doprovod se postarala skupina Létající koberec.

Vítěze vybírala odborná porota, která zasedala ve složení: Mgr. Ivona Kristiánová z Ministerstva životního prostředí, Ing. Petr Plíva a Mgr. Karolína Marešová z Výzkumného ústavu zemědělské techniky, Alena Ševčíková, držitelka titulu Miss Kompost 2006, a Mgr. Petr Štěpánek, Csc. – radní pro životní prostředí Magistrátu hl. města Prahy, který poskytl záštitu kampani „Dejte šanci bioodpadu!“, v jejímž rámci soutěž proběhla a intenzivně se zasazuje o rozvoj odděleného sběru a kompostování bioodpadů v Praze.

Vítězství a titul Miss kompost 2009 získal pan Jaromír Složil z Ostravy za plné využití potenciálu kompostování (viz foto). První vícemiss se stal komunitní kompostér Kulturního a mateřského centra Knoflík, který ukazuje, že kompostovat mohou i lidé z bytových domů. „Komunitní kompostér se v mateřském centru velice ujal. Nyní kompostuje 35 rodin a Knoflík se stal kompostovacím guru celých Vysočan.“ dodává ředitelka mateřského centra paní Eliška Kasinová. Titul druhá vícemiss si odnesl kompost manželů Ondřeje a Jany Diblíkových z Říčan za komplexní přístup a zajímavé technické řešení. Hlavními cenami v soutěži byly drtiče zahradního odpadu od firmy Bosch, koše na bioodpad a kompostovatelné sáčky od firmy HBABio, s.r.o. a balíčky s biopotravinami a přírodní kosmetikou od firmy Countrylife.

Součástí soutěže a velice příjemným zpestřením byla módní přehlídka s názvem „Inspirace z recyklace“. Modely z biodegradabilních a odpadových materiálů se zrodily z dílen návrhářek Jany Thálové, Zorky Velkové, Evy Růžičkové, Lucie Reissové, Dany Elsterové. „Přehlídka byla opravdu vydařená a některé modely by mohly konkurovat i Gianni Versacemu“, dodal vedoucí Michal Haman ze skupiny Létající koberec.

V rámci soutěže Miss kompost 2009 proběhlo také vyhodnocení soutěže kreslených vtipů od České unie karikaturistů (ČUK). Nejlepší kreslený vtip na téma „Dejte šanci bioodpadu!“ vytvořil pan Jaroslav Dostál, který dostal čestný diplom a cenu od firmy Countrylife. Všechny vtipy bylo možné shlédnout na výstavě ve foyer Průmyslového paláce nebo je zájemci mohou vidět a dokonce i zakoupit v internetové dražbě na www.ekodomov.cz.

        

 

   

 

        

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů