Úterý, 19. března 2024

Jeskyňáři objevili v Býčí skále novou chodbu s vodopádem

Jeskyňáři objevili v Býčí skále novou chodbu s vodopádem
Speleologové objevili v Býčí skále v Moravském krasu 200 metrů dlouhou chodbu. Je bohatě zdobená krápníky, nachází se v ní jezírka i čtyřmetrový vodopád. Největší kuriozitou je to, že nová jeskyně leží v místech, kolem nichž bez povšimnutí chodily po staletí zástupy lidí, uvedl pro ČTK archeolog Martin Golec, který je jedním z objevitelů jeskyně.


Býčí skála byla mezi osmým a pátým stoletím před naším letopočtem významným kultovním místem. V její vstupní části, takzvané předsíni, našel badatel Jindřich Wankel (1821-1897) ostatky 40 lidí z tohoto období s četnými cennostmi.


Po nálezu vznikla legenda o tom, že v ní byl pohřben velmož. Jeskyně dostala jméno po sošce býčka, kterou Wankel objevil. Za druhé světové války vytvořili nacisté v předsíni továrnu.

V tomto sále je ve výšce tří metrů vstup do menší boční chodby. Nikdo mu nevěnoval pozornost. Teprve v uplynulých týdnech při jeho průzkumu a odkopání usazenin se podařilo proniknout do zcela nových prostor. Zatím je z nich prozkoumána jen část.

Nově objevené prostory by mohly být podle speleologů propojkou mezi jeskyní Býčí skála a nedalekou Barovou jeskyní, kterou se podzemní badatelé marně snaží najít přibližně 60 let.

„Možná jen hledali na špatném místě. Zapomněli na to, že pod svícnem je největší tma," uvedl Golec. Připomněl, že chodby Býčí skály tvoří podzemní koryto Jedovnického potoka. Jeskyně je součástí 14 kilometrů dlouhého systému nazvaného Rudické propadání, který patří k nejdelším v Moravském krasu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů