Čtvrtek, 28. března 2024

Kyselejší voda v oceánech může ohrozit řadu živočichů

Kyselejší voda v oceánech může ohrozit řadu živočichů

Klimatické změny mohou za to, že je voda v oceánech kyselejší. To by mohlo mít za následek ohrožení existence řady živočišných druhů tam žijících, od škeblí po korály.

Takové změny složení mořské vody by mohlo být nezvratné, a to po celá tisíciletí, píše s odvoláním na výzvu akademiků ze sedmdesátky zemí agentura Reuters.

Společné prohlášení adresovali představitelé 70 národních akademických pracovišť vládním delegacím, které mají jednat od pondělí až do 12. června v německém Bonnu o klimatu.

Dokument vyzývá vlády, aby se výrazněji zasadily v postupu proti ohrožení světových oceánů, až budou připravovat novou mezinárodní úmluvu pro nadcházející prosincovou klimatickou konferenci OSN v dánské Kodani.

Akademici upozorňují, že vzrůstající objem emisí kysličníku uhličitého jako hlavního skleníkového plynu, jenž je následkem lidského spalování fosilních paliv, je absorbován právě oceány. To má za následek stále nepříznivější životní podmínky v mořích a ztěžuje to mořským živočichům výstavbu jejich tělesných obranných systémů.

Takové změny vedou k narušení chemického složení oceánů a "mají negativní dopad na řadu mořských organismů, jako jsou korály a korýši, protože jim brání v růstu jejich koster, krunýřů a dalších pevných tělesných struktur.

Podle vědců by mohlo dojít ke skutečné podmořské katastrofě, která by ohrozila potravinovou bezpečnost světa a poškodila by i místní ekonomiky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů