Úterý, 19. března 2024

Akce pro Afriku vrcholí výstavou na Přírodovědecké fakultě UK v Praze

Akce pro Afriku vrcholí výstavou na Přírodovědecké fakultě UK v Praze
„V subsaharské Africe leží nejméně rozvinuté země světa. Etiopie je jednou z nich.“ Těmito slovy začíná doprovodný text k panelové výstavě s názvem „Etiopie – začarovaný kruh“. Jednotlivé panely seznamují s palčivými problémy, jako je dostupnost pitné vody, nízká úroveň vzdělání, nedostatek zdrojů obživy, onemocnění HIV/AIDS a podvýživa, se kterými se potýká řada afrických zemí. Výstava, kterou spolupořádá program Varianty společnosti Člověk v tísni s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, je závěrečnou částí projektu Akce pro Afriku. V prostorách fakulty bude možné expozici shlédnout ode dneška do 30.června.
 
Akce pro Afriku je mezinárodní projekt, který se snaží zvýšit zájem veřejnosti o problémy rozvojových zemí. Život lidí ve třetím světě přibližuje na příkladech Etiopie a Ugandy. „Informační kampaň jsme zaměřili zejména na mladé a studenty, kteří se navíc podíleli na přípravě jednotlivých aktivit. Vzniklo tak například partnerství pražské školy s etiopskou nebo krátký dokumentární film,“ uvedla Petra Skalická, ředitelka programu Varianty.
 
Tématu Afriky se během letošního školního roku věnovali například žáci ze ZŠ Londýnská v Praze. V rámci projektu navázali partnerství s etiopskou základní školou ve městě Awassa. Školáci si navzájem posílají plakáty, obrázky a ruční výrobky, a tak si vlastně i vyměňují informace o životě ve svých zemích.
 
Díky projektu Akce pro Afriku vznikl také krátký devítiminutový film Škola hrou v Africe. Žáky z českých škol provází filmem jejich vrstevník z Etiopie a seznamuje je s problémy, jakým jeho země čelí. „Já mám za to, že jestli se má něco pohnout, musíme mít víc škol,“ popisuje Nebju úroveň vzdělání v Etiopii. Snímek také na závěr představuje projekty společnosti Člověk v tísni, který už v zemi postavil devět škol a zavedl řadu vzdělávacích programů. Film bude zdarma k dispozici i dalším školám v České republice.
 
Výstava fotografií Ivy Zímové na Přírodovědecké fakultě UK v Praze je závěrečnou veřejnou akcí projektu. Součástí práce s univerzitními studenty byly také školení, na kterých se studenti seznámili s aktuálními rozvojovými problémy a naučili se připravovat informační kampaně.
 
Více informací poskytne:
 
Petra Skalická, ředitelka programu Varianty společnosti Člověk v tísni
Telefon: 777 787 959
Email: title=mailto:petra.skalicka@clovekvtisni.cz href="mailto:petra.skalicka@clovekvtisni.cz">petra.skalicka@clovekvtisni.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů