Čtvrtek, 28. března 2024

Tuzemský "zelený" byznys nespí

Tuzemský "zelený" byznys nespí
Průmyslová výroba v ČR sice stále pokračuje ve svém propadu, byznys kolem ekologie ale nabírá dech. Strojírenské společnosti, dodávající zařízení pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, potvrzují, že zájem investorů přetrvává, a dokonce mírně narůstá.

"Momentálně budujeme ener-getický blok na spalování biomasy za 850 milionů korun pro Plzeňskou teplárenskou. Jde za-tím o největší energetický zdroj na využití biomasy v ČR," uvedla Michaela Kuchařová, mluvčí ČKD Group. Kogenerační jednotka bude vyrábět jak teplo, tak i elektrickou energii. Se spuštěním se počítá na konci března 2010. Podle slov mluvčí o obdobné zakázky v ČR projevuje zájem řada dalších subjektů. Čekají ale na spuštění bloku v Plzni a podle jeho úspěšnosti se budou rozhodovat.

Také společnosti Wikov Industry se daří, i když v oblasti větrné energetiky. Přesto, že probíhá ekonomická recese, jsou regiony, kde boom stále pokračuje. "Jde hlavně o USA, Indii a Čínu. Ta by se měla brzy stát lídrem nárůstu investic do větrné energetiky," uvedl generální ředitel společnosti Wikov Industry Antonín Růžička. Podle něj firma nedávno uzavřela dva nové kontrakty na dodávky převodovek větrných elektráren do Číny. Wikov má nově zacíleno do Francie. První dodávka kompletní větrné elektrárny o výkonu 2 MW za 55 mil. Kč míří k Bordeaux. Podnik ale nezapomíná ani na tuzemský trh. "V kompletních větrných elektrárnách nyní dokončujeme první dvě v Janově na Svitavsku. Předpokládáme, že během druhé poloviny roku 2010 dodáme 20 - 40 kompletních větrných elektráren," řekl Růžička.

Narůstající zájem tuzemských firem o solární aktivity potvrzuje i kladenská firma SolarTEAM ziskem zakázky na výstavbu solárního parku o celkovém výkonu 2,1 MW u Mělníka. Elektrárna má být spuštěna do pravidelného provozu do konce roku 2009.

Specialista na solární panely, Energy 21, zase plánuje expanzi do zahraničí. Firma v současnosti u jihočeského Protivína "ladí" ve zkušebním novou fotovoltaickou elektrárnu. S instalovaným výkonem 3,5 MW jde o největší solární park v ČR. Rozšíření výroby má v úmyslu i chrudimská firma Siag CZ, vyrábějící obří tubusy jako základny pro větrné elektrárny.

"Návratnost projektů je bezpečná a zajištěná. Pokud jsou elektrárny postaveny v oblasti optimálních větrných podmínek, návratnost investic představuje 8 - 10let. A to je na energetický zdroj velmi slušné," vysvětluje Růžička. Podle Evropské komise dosáhnou investice do zelené energie do konce desetiletí 13 miliard eur. Z toho zhruba 50 mld půjde do obnovitelných zdrojů v ČR.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů