Čtvrtek, 25. dubna 2024

Unikátní Toyota iQ míří do ČR

Unikátní Toyota iQ míří do ČR
Vedení českého zastoupení společnosti Toyota rozhodlo o dovozu unikátního městského automobilu s názvem Toyota iQ, ačkoli jeho oficiální prezentace v ČR nebyla původně vůbec plánována. Nejmenší čtyřmístný automobil na světě se tak v červnu objeví i na českém trhu.

Model iQ se poprvé objevil ve finální podobě na loňském autosalonu v Paříži, a svou netradiční koncepcí vzbudil značný zájem. Jen málo vozů se může pochlubit tak radikálním exteriérem. Podle výrobce iQ "přepisuje definice toho, jak by měl vypadat vůz do dnešních přeplněných měst s tím, jak roste pozornost věnovaná otázkám životního prostředí a bezpečnosti".

Vývojáři si při tvorbě konceptu iQ vytkli ambiciózní cíl: postavit zcela nový typ vozidla do města - které by pojalo čtyři pasažéry, ale při zachování celkové délky do 3 metrů. Jde o zcela zásadní řešení, které podle vyjádření výrobce dlouhodobě ovlivní další vývoj vozů značky Toyota. Ačkoli model iQ vypadá zvenčí poměrně drobně a křehce, zdání v tomto případě klame: ve voze o délce pouhých 2985 mm, o šířce 1680 mm a výšce 1500 mm se skrývá na danou kategorii poměrně prostorný interiér, v němž mohou cestovat až čtyři osoby, např. trojice dospělých s dítětem. Tomu ovšem samozřejmě museli designéři přizpůsobit celkovou koncepci vozu. Za průlomovým řešením v konstrukci vozu Toyota iQ stojí šest hlavních zásadních inovací:

1. Nový vpředu montovaný diferenciál zvyšující vnitřní prostornost

2. Převodovka řízení a středové uložení spojovacích tyčí řízení

3. Nízkoprofilová palivová nádrž o výšce pouhých 120 mm pod podlahou

4. Nová ultratenká sedadla zvětšující prostor pro nohy

5. Jednotka vytápění a klimatizace menší o 20 %

6. Asymetrický design přístrojové desky a uspořádání posuvných sedadel do konceptu 3+1 2.


Model iQ se základní hladinou emisí oxidu uhličitého pouhých 99 g/km a kombinovanou spotřebou 4,3l/100km (u motoru 1,0l VVT-i) je příkladnou ukázkou "městského" auta. Toyota iQ však představuje mnohem více. Všechny tři moderní motory (1,0l VVT-i, 1,4 D-4D a nově také 1,33l Dual VVT-i) a převodová ústrojí byly vyvinuty v souladu s filozofií pohonu "Toyota Optimal Drive", zajišťující extrémně nízkou spotřebu paliva a hladinu emisí, ovšem bez nepříznivých dopadů na výkon či potěšení z jízdy.

I přes své velmi kompaktní rozměry byl iQ navržen tak, aby cestujícím zajistil maximální úroveň ochrany v případě nehody. Vůz je proto standardně vybaven celou řadou prvků aktivní i pasivní bezpečnosti. Model iQ získal v přísnějších nárazových testech organizace Euro NCAP (zavedených od ledna 2009) maximální pětihvězdičkové ohodnocení. Pozoruhodnému vozítku k tomu napomohla mj. i speciální konstrukce karoserie vyvinutá podle principu vícenásobné distribuce zatížení ("Multi load path"), a pokrokový systém Toyota VSC+ sloužící k řízení trakce a dynamické stability a osm airbagů, kterými vůz disponuje již v základní výbavě. Tento městský automobil se může pochlubit i jedním dalším světovým prvenstvím, a tím je hlavový airbag v oblasti zadního okna.

Mimořádně vysokou úroveň základní výbavy vozu Toyota iQ představují i systémy ABS, EBD a BA, elektrický posilovač řízení (EPS), apod.

"Toyota iQ dosáhla již také uznání za inovace, prémiovou kvalitu a nízkou spotřebu paliva, kombinovanou s prvotřídním jízdním komfortem srovnatelným s většími rodinnými vozy. Věříme v určitý potenciál ve větších městech," říká vicepresident Toyota Motor Czech Mika Elojärvi.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů