Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zachycování dešťové vody je pro majitele rodinných domů jednou z nejsnazších cest, jak přispět k trvale udržitelnému rozvoji a zároveň snížení účtů za vodu, pokud nejsou vybaveni vlastní studní. Mnozí dešťovou vodu zachycují do plastikových nebo kovových barelů.
Spolupráce architektů MOSS SUND a průmyslových designérů ze studia Fig Forty však dala vzniknout projektu CISTA. Jedná se o zhruba 240cm hranol z nerezové oceli určený k zachycování vody, jíž pojme až 380 litrů. Díky tlaku už je možné ve spodní části zapojit hadici a využívat vodu například k zalévání.Navíc je ve spodní části zasazena popínavá rostlina, která si – pokud není extrémní sucho – rychle najde cestu kolem celého kovového sloupce.

Ze studie Evropské komise ohledně dopadu politiky obnovitelných zdrojů na hospodářský růst a zaměstnanost v EU (Employ-RES) vyplývá, že dosažením cíle v oblasti obnovitelné energie pro rok 2020 - tedy 20% energie z obnovitelných zdrojů - dojde současně k nárůstu pracovních míst v daném sektoru, a to na dvojnásobek oproti 2005, kdy zde bylo zaměstnáno 1,4 mil. pracovníků. Nová pracovní místa generují zejména oblasti vodní a větrné energie a energie z biomasy. V 2020 by se sektor měl podílet cca 1,1% na HDP Unie. Cíl je podle studie dosažitelný za předpokladu, že investice poplynou do pokrokových technologií jako jsou solární, fotovoltaická a mořská energie nebo biopaliva druhé generace.

Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas konstatoval, že emise skleníkových plynů v EU klesly již třetím rokem po sobě. Evropská agentura pro životní prostředí vypracovala přehled emisí za rok 2007, za který jsou k dispozici kompletní údaje, z kterého vyplývá, že emise ve státech EU15 se oproti roku 2006 snížily o 1,6%, zatímco ekonomika v těchto státech vzrostla o 2,7%. Emise ve státech unijní patnáctky se tak snížily o 5 % pod výchozí úroveň roku 1990. Tyto státy jsou tak na dobré cestě k dosažení cílů podle Kjótského protokolu, což je snížit emise mezi roky 2008 a 2012 v průměru o 8% pod úroveň základního roku. V České republice klesly emise oproti základnímu roku až o -22,4%.

Úředník Čínského úřadu ochrany životního prostředí Zhao Hualin se dnes v Pekingu vyslovil v tom smyslu, že v době mezinárodní finanční krize se čínské úsilí o úspory energií a snížení vypouštění znečišťujících odpadů nezmění a nesníží se ani standardy. Současně bude v oblasti ochrany životního prostředí zahájena práce v nových oblastech.
V loňském listopadu vypracovala čínská vláda 10 opatření na stimulaci ekonomiky a rozhodla se do svou let investovat 4 biliony jüanů, z nichž 350 miliard jüanů půjde na ochranu životního prostředí.

Úředník Čínského úřadu ochrany životního prostřední Zhao Hualin se dnes v Pekingu vyslovil v tom smyslu, že v roce 2008 se vypouštění znečišťujících odpadů v Číně nadále snižovalo. Prevence proti znečištění se už změnila z pasivní na iniciativní.
Zhao Hualin řekl, že v roce 2008 se snížily jak požadavky na chemický kyslík (COD), tak vypouštění oxidu siřičitého, a to meziročně o 5.95% a 4.42%.

OSTRAVA – O titul Ekologická škola mohou nyní soutěžit školy z Moravskoslezského kraje. Předmětem soutěže je podpora, zviditelnění a ocenění škol a školských zařízení včetně pedagogů věnujících se environmentální výchově a trvale udržitelnému rozvoji.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů