Pátek, 29. března 2024

Odpadkový architekt

Michael Reynolds staví domy z pneumatik a pivních plechovek. "Architektura ve své současné podobě je k ničemu," říká vizionář.
Odpadkový architekt

Už 35 let staví v novomexické poušti vizionářský architekt Michael Reynolds domy z pivních plechovek, plastových lahví a vyřazených pneumatik. Výborný americký dokument o jeho originální tvorbě právě vstupuje do českých kin pod názvem Architekt odpadu.

V originále se film, který režisér Oliver Hodge natáčel s Reynoldsem tři roky, jmenuje Garbage Warrior, tedy jakýsi bojovník s odpadem. Tím Reynolds je každopádně, za svou nejoblíbenější osobnost nicméně ve filmu označuje biblického Noeho, stavitele bájné Noemovy archy. I Reynoldsovy "zemělodě", jak své domy nazývá, jsou svébytnými archami - energeticky soběstačnými a nezávislými na okolním světě, protože jejich součástí je zásobárna dešťové vody, solární panely na výrobu elektřiny a ohřev vody a topení i skleník na pěstování základních potravin. "Je to dům, který si sám topí, sám se zásobuje vodou, sám si pěstuje vlastní plodiny," říká Reynolds. "K jeho výstavbě není potřeba žádná drahá technologie, recykluje svůj odpad, má vlastní energetický zdroj. Takový dům se dá postavit kdekoliv a kýmkoliv, navíc z věcí, které společnost považuje za odpad."

Proti regulacím

Dokument vypráví také o tom, jak Reynolds za své stavby bojuje s úřady. "Uplatnění mé technologie brzdí regulační pravidla," vysvětluje. Proto se dává i ve filmu do boje za vytvoření nových pravidel, která by jeho činnost zlegalizovala. Film sleduje zdlouhavé martýrium prosazení Reynoldsem navrhované úpravy zákona umožňující experimentální výstavbu. Není to boj snadný - Reynolds v jeho průběhu přichází o odbornou autorizaci a na několik let je mu výstavba jeho domů zcela zakázána.

Dokument se z počátečního klasického biografického filmu překlopí do velmi dobrodružného sledování Reynoldsova boje s úřady. Ten dodává jeho snažení dramatický potenciál, a navíc další téma paradoxů demokracie, když dokumentuje těžký proces prosazování zákonů.


Součástí filmu jsou ale i odlehčené momenty, dokumentující nadšenecké osobní nasazení party Reynoldsových spolupracovníků. Reynolds ve filmu hodně mluví o tom, že jeho domy jsou jedním z nejlepších "trvale udržitelných" bydlení, použitelným i v době, kdy dojdou lidstvu základní suroviny a paliva. "Architektura ve své současné podobě je k ničemu," prohlašuje ve filmu charizmatický sebevědomý muž, kterého tu jeho manželka označuje za "svéráze, který předběhl svou dobu".

Mise na Andamanech

Reynoldsovy řeči zní velikášsky, nadsazeně a přehnaně, snad proto je nejpoutavější a nejemotivnější pasáží filmu ta, v níž se vydá do Indického oceánu na Andamany postižené vlnou cunami a těžkým zemětřesením, aby tu svou metodou vybudoval soběstačné obydlí nezávislé na znečištěných studnách a odolné proti zemětřesení.

Není náhodou, že se Reynoldsovi jeho zákon podařilo prosadit až poté, co i samotné Spojené státy postihla živelná katastrofa v podobě hurikánů Katrina a Rita a kdy se konečně začalo přiznávat, že za novodobé změny klimatu a globální oteplování mohou být zodpovědní i sami lidé. Reynolds si je zodpovědnosti lidstva za stav planety vědomý od počátku svého snažení. Architekt odpadu ale není žádnou ekologickou agitkou, ale dojemným a zároveň napínavým snímkem o prosazování vlastní touhy po svobodě a nezávislosti.

Pražskou premiéru filmu doprovodila debata odborníků o možnosti využití Reynoldsových nápadů v České republice a o ekologické architektuře a nakládání s odpady. Shodli se, že Michael Reynolds je možná podivín a ně které jeho nápady mohou působit bizarně, v celku je ale jeho snaha inspirující. Stejně jako celý film.

AUTOR: Irena Hejdová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů