Pátek, 29. března 2024

Zateplovné to nevytrhne

Zateplovné to nevytrhne

Zateplovné je mazaným způsobem, jak lidi donutit utrácet. Stejně jako akce v supermarketech. Kup si něco, cos sice možná úplně nechtěl, ale my ti pak dáme něco navíc. Občané pustí nějaký peníz, pomohou firmám z nejvíce postižených oborů a nastartují tak mrtvou ekonomiku.

Přidanou hodnotou celé akce je pomoc přírodě. Zateplené domácnosti spotřebují méně zdrojů energie a protopí míň peněz.

Jenže pomoc ekonomice i přírodě najednou jde skloubit jen velice obtížně. Přínos planetě je sporný hlavně proto, že program Zelená úsporám se celý zaplatí z peněz z prodeje emisních povolenek Japonsku, které si jimi koupilo možnost škodit Zemi víc, než mělo dovoleno. České zateplené domy tedy zafungují jen jako výkupné za japonské továrny, které si budou moci dovolit víc znečišťovat Asii.

Přírodě nakonec možná pomůže, že když Češi vykrvácejí na výdajích za zateplení, nebudou už mít peníze na další spotřební zbytečnosti. Zateplovací průmysl Tak vlastně užere zákazníky podnikatelům v jiných oborech.

Zkrocení spirály potřeb si opětovně vybere daň v utlumení ekonomiky. Krize zkrátka musí musí sama vyhnít a žádné zateplovné to nevytrhne.

AUTOR: Miroslava Jirsová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů