Úterý, 23. dubna 2024

Kompozitní materiály pro venkovní použití

Tyto materiály jsou šetrné k životnímu prostředí, využívají totiž dřevěný odpad (piliny)
Kompozitní materiály pro venkovní použití
Terasa, zahradní schody, chodník, okraj bazénu jsou místa, pro něž se hodí kompozitní materiály, které v sobě spojují přednosti dřeva a plastu.

Vznikají z dřevěné moučky, drcených pilin či celulózové kaše, smíchaných s nějakým polymerujícím plastem, a to polyetylenem, polypropylenem nebo s PVC (polyvinylchloridem) a pak se vylisují. Výsledek je hezký na pohled, teplý na omak, a hlavně vydrží všechny rozmary počasí a nevyžaduje žádnou údržbu.

Všechny uvedené požadavky splňuje unikátní materiál Twinson O-Terrace od společnosti Deceuninck. "Terasy z tohoto materiálu lze vybudovat jako součást domů, dají se instalovat jako samostatně stojící v prostoru zahrady či se mohou použít pro obklady, dokonce i stěn," řekl Radek Slabák, obchodní a marketingový ředitel Deceuninck, spol. s r.o.

STABILITA I PŘITAŽLIVOST

Popsané hmoty nesou mezinárodní označení WPC - Wood Polymer Composites. Kromě povrchů teras (tzv. decking) a venkovních obkladů budov se z kompozitních materiálů mohou vyrábět ploty, besídky, pergoly, truhlíky na květiny, zahradní nábytek a mnoho jiného.

O vlastnostech těchto materiálů rozhoduje druh použitého plastu a také podíl dřevěné složky. Vždy samozřejmě záleží na způsobu použití, ale podle dosavadních zkušeností vykazují lepší vlastnosti kompozitní materiály založené na PVC. Jiné polymery jsou totiž měkčí a výsledný materiál se pak může drolit, je méně pevný a odolný proti nárazu či poškrábání.

"Pro naše projekty jsme začali používat kompozitní materiál Twinson a zatím se nám osvědčuje mnohem lépe než exotická dřeva, se kterými je mnoho problémů. Především se v posledních letech výrazně snižuje kvalita importovaných exotických dřev, která jsou měkčí a trpí různými neduhy. U Twinsonu si můžeme být jisti pevností a stabilitou materiálu, přitažlivý je i široký výběr barev," vysvětluje Ing. arch. Jiří Remo ze společnosti Remo & Partners.

Významnou roli má také podíl druhé složky v kompozitu. Nemusí jít vždy jen o dřevěné piliny nebo drť, v některých případech se používají i celulózové kaše či rýžové slupky. Jako ideální se jeví poměr zhruba 50 % PVC na 50 % dřevěných pilin, který zaručuje dostatečnou pevnost materiálu i vzhled blízký dřevu; právě tuto kombinaci nalezneme v Twinsonu. Navíc materiály na bázi PVC umožňují i největší výběr barev. Twinson nabízí dokonce osm barevných odstínů blízkých exotickým dřevům, jako je masaranduba či bangkirai.

PŘESVĚDČIVÉ VÝHODY

Podle dosavadních zkušeností převažují výhody těchto materiálů: poskytují úhledný, rovný povrch, který nestudí ani se příliš nerozpálí sluníčkem, navíc neklouže. Nenapadají ho škůdci, nekroutí se, nevyžaduje žádnou impregnaci, nátěry a další údržbu, protože nepodléhá rozkladu. Je velmi odolný a trvanlivý, záruka uváděná většinou výrobců je až 25 let. Má minimální tepelnou roztažnost, jeho povrch nenaleptá sůl, chlor z bazénu ani ptačí trus. A díky podílu plastu je samozřejmě dokonale vodovzdorný.

Předností je snadná, jednoduchá montáž, přičemž desky lze skládat do různých geometrických tvarů. A pokud se některá část přece jenom poškodí, dá se velmi lehce vyměnit.

Tyto materiály jsou šetrné k životnímu prostředí, využívají totiž dřevěný odpad (piliny) nebo borovicové dřevo, nepřidávají se do nich pojiva, jsou stoprocentně recyklovatelné a představují vhodnou alternativu k tvrdým dřevům, jako je teak.

Ceny kompozitních materiálů pro venkovní plochy jsou srovnatelné například s exotickými dřevy. Jejich hlavní předností jsou ale prakticky nulové náklady v budoucnosti na údržbu.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů