Pátek, 26. dubna 2024

Bursík odešel jen napůl

Bursík odešel jen napůl
Martin Bursík i po své rezignaci zatím zůstává u zelených minimálně mužem v pozadí. Do podzimních voleb sice stranu zřejmě povede její místopředseda Ondřej Liška, Bursík mu však zůstává po boku - jako poslanec. A on sám se další politické kariéry nezříká.

Stranu teď čeká hon minimálně na tři procenta voličů, která by zelené ve volbách do sněmovny zachránila od politické smrti. V eurovolbách dostali zelení jen dvě procenta voličských hlasů. "Zelená politika má výrazné místo v české politice. Budu prosazovat, abychom šli do voleb samostatně," řekl včera Liška. Teď ho musí ještě v následujících dnech potvrdit republiková rada zelených.

Vyjádření Martina Bursíka k jeho politické budoucnosti se HN včera nepodařilo získat, nicméně už při kritickém sčítání hlasů o víkendových eurovolbách mluvil o tom, že by rád zase jednou byl ministrem životního prostředí. Tudíž se nyní zdá být pravděpodobné, že na podzim se chystá kandidovat znovu. "Martin Bursík zůstává ve straně, čemuž jsem samozřejmě rád. Jak se rozhodne dál, je na něm," řekl jen Liška. Vedení strany zřejmě Lišku do svého čela potvrdí. Protihlasy se podle ČTK objevují jen ve středočeské organizaci zelených.

Do bývalého šéfa Bursíka se pustili i zelení odpadlíci jako Dana Kuchtová či Olga Zubová. Prý by s ním měla odstoupit i Kateřina Jacques, jako dvojka na eurokandidátce. Zubová naznačila, že by se k "původním" zeleným jednou vrátila. "To nemůže myslet vážně. Ona byla vyloučena a takového trojského koně, jako je její uskupení, bych samozřejmě do Strany zelených nechtěl," prohlásil včera Liška ve sněmovně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů