Sobota, 20. dubna 2024

Opraveným přepadem Dalešické přehrady se poprvé řítila voda

Opraveným přepadem Dalešické přehrady se poprvé řítila voda

Opravený přepad Dalešické elektrárny na Třebíčsku dneš prošel historicky prvním ostrým testem od postavení nádrže. Korytem z výšky 30 metrů se v rámci zátěžové zkoušky prohnalo několik set tun vody.

Pod náporem padající vody se odtrhlo několik kusů betonu. "Objevily se jen drobné nedostatky zhruba v metrech čtverečních odloupnutého betonu. Zkouška dopadla dobře," uvedl Spilka. Přepad tvoří koryto široké přes deset metrů a dlouhé kolem 300 metrů. "Na nádrži, která je v provozu 31 let, zatím kromě zkoušek přepadem nikdy voda netekla, odpouštění vody nebylo potřeba ani při povodních. Nyní to byla druhá prověrku, první se uskutečnila po dokončení hráze," doplnil mluvčí elektrárny.

Test měl podle Spilky tři etapy, při kterých přepadem proteklo 30, 60 a 125 metrů krychlových vody za sekundu. "Podle projektu je možný průtok až 315 metrů krychlových, ale tolik vody přepadem neteklo ani při první zkoušce po dokončení přehrady," upozornil Spilka. Vodní nádrž Dalešice se 100 metrů vysokou sypanou hrází vznikla v letech 1970 až 1978 a je jedna z největších v Česku. Pojme 127 milionů metrů krychlových vody.

Havarijní přepad byl opraven vloni za 18 milionů korun. Po úterní zátěžové zkoušce klesla hladina přehrady o zhruba 15 centimetrů.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů