Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Bosonohách vyrostou u dálnice protihlukové stěny

V Bosonohách vyrostou u dálnice protihlukové stěny

Bosonohy - Ulevit od nadměrného hluku mají lidem z Bosonoh protihlukové stěny. Silničáři na ně dostali čtyřicet milionů korun.

Lidi v brněnských Bosonohách dlouhodobě trápí hluk, který se do městské části nese ze sousední stále zaplněnější dálnice D1. Teď však mají výhled na alespoň částečnou úlevu. Silničáři dostali čtyřicet milionů korun na postavení protihlukových stěn. Ještě v březnu přitom ministerstvo dopravy oznámilo, že peníze do Bosonoh nepošle.

„Dozvěděli jsme se, že určitá část peněz z přebytků loňského rozpočtu Ředitelství silnic a dálnic má na stěny jít. Čtyřicet milionů tvoří polovinu celkové ceny za stěny,“ potvrdil starosta městské části Miroslav Sojka.

I přes dobrou zprávu zůstává Sojka skeptický. „Jsem samozřejmě rád za slíbené peníze, dokud tu ale ty stěny stát nebudou, zůstávám opatrný,“ pověděl starosta. Podle něj Bosonožští už slyšeli spoustu slibů, jejichž uskutečnění se několikrát z všemožných důvodů odložilo. „Nikde není psáno, že se ministerstvo nerozhodne peníze z Bosonoh přesunout ještě někam jinam na něco co považuje za potřebnější,“ obává se.

Podobné nálady mají i lidé z bezprostředního okolí dálnice. „Moc nevěřím, že tu budou stěny do roka stát. Spíš bych si tipla tak pět let,“ nesrší optimismem třeba Naděžda Vališová. Ta se stará o svoji matku v domě v Ševčenkově ulici jen pár metrů od dálnice.

Hluk tam je podle ní doslova nesnesitelný. „Mohu mít okna otevřená nebo zavřená, je to jedno. Slyším jenom tiráky. Když se chceme dívat na televizi, musí řvát na plné pecky,“ stěžuje si Vališová.

Podle mluvčí silničářů Martiny Vápeníkové už Ředitelství silnic a dálnic na nápravě pracuje a ve veřejné soutěži nyní vybírá zhotovitele staveb. „Ukončení soutěže předpokládáme v září. Na podzim bychom mohli začít stavět,“ uvedla mluvčí.

Podél dálnice vyrostou o dvě protilehlé spolupůsobící stěny. „To znamená, že když bude stát jedna, musí vyrůst i ta druhá, jinak se minou účinkem. Postavíme-li na podzim jednu, na jaře se musí stavět druhá,“ zdůraznila Vápeníková. Aby silničáři vše urychlili, chtějí požádat ministerstvo dopravy o povolení stavět i v době zimní údržby. „To je však nejisté, ministerští úředníci nevidí stavby v zimním období rádi,“ řekla mluvčí.

Hlučná doprava v Bosonohách dlouhodobě překračuje hygienické limity. „Ale původce hluku, ředitelství silnic a dálnic, má do června výjimku. Až vyprší, může samozřejmě žádat o další,“ upozornila vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Anna Žádníková.

Hluk je podle ní jeden z nejčastějších hygienických problémů. „Právě kvůli němu se u nás objevuje nejvíce stížností. Jenže je těžké a nákladné jej minimalizovat. Často i po provedených protihlukových opatřeních není jeho hladina pro lidské zdraví optimální,“ řekla hygienička. Dodala, že hluk přináší hlavně civilizační choroby jako je zvýšený krevní tlak, cévní a srdeční problémy, ale i poruchy spánku a s nimi spojené psychické problémy.

Podle Žádníkové je stavění protihlukových stěn dobré řešení. „Pokud by neměly smysl, nikdo by je nestavěl. My zasahujeme už do řešení projektové dokumentace a hladinu hluku zkontrolujeme i před kolaudací stavby,“ slíbila Anna Žádníková.

Brněnský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů