Pátek, 19. dubna 2024

Sedmá generace 3/2009 – Zelení: doleva, dopředu, doprava, dolů?

V hlavním tématu letošního třetího čísla 7G rekapituluje tři povolební roky Strany zelených v parlamentu a ve vládě.
Sedmá generace 3/2009 – Zelení: doleva, dopředu, doprava, dolů?

Anketní otázku „Jakou známku byste dal/a SZ za účast v Topolánkově vládě a proč?“ zodpověděli mimo jiné Jan Keller, Erazim Kohák, Václav Bělohradský, Tereza Stöckelová, Stanislav Komárek nebo Václav Cílek. Polemiku s leitmotivem „Dostála Strana zelených svému předvolebnímu programu?“ svedli dva někdejší spoluzakladatelé NESEHNUTÍ Milan Štefanec a Martin Ander. Politolog Pavel Šaradín pak zhodnotil, kam Strana zelených za tři roky posunula zdejší environmentální politiku. Zelenou politiku však netvoří jenom politické strany, ale i neziskové organizace. V recenzi „Čekání na zelený sen“ Vojtěch Kotecký kritizuje knihu Break Through, která strojí ekologickému hnutí pohřeb a říká, že recepty ekologických organizací jsou vyčpělé.  

V čísle samozřejmě nechybí tradiční seriály: v Abecedě prosperity tentokrát Jan Keller objasňuje paliativní konzum, v Kurzu mediální sebeobrany si Michal Plíska všímá energetických nákladů nových informačních technologií a šetrnějšího užíváni internetu, Naďa Johanisová představuje jako dalšího ekonomického disidenta Richarda Douthwaitea, eko-praktikum Petra Ledviny pak čtenáře poučí, jak si vybrat vůči přírodě i lidem šetrnější nábytek. Reportérka 7G Zuzana Geryková tentokrát navštívila jedinou zdejší biodynamickou farmu Kout, jejíž zakladatel Joachim Dutschke se jí svěřil: „Nemůžete provozovat zdravé zemědělství a vydělávat, to nejde. (...) Zemědělství musí být obecně prospěšné. Nejde to dělat k obohacení.“ 

Půdy se 7G drží i v Drobnohledu: Marek Král odpovídá na ptázku, proč se Fair Trade obchodování relativně daří i během potravinové krize, Ed Hamer se vydal po stopách nejpočetnějších globálního hnutí současnosti, Via Campesina, a podrobně vysvětluje, proč 800 miliónů rolníků chce místo neoliberální globalizace spíše globalizovat naději na vlastní samosprávu.

Třetím leitmotivem čísla je v médiích často avizovaný návrat jaderné energetiky. Britský profesor ekonomie energetiky Steve Thomas reálnost této takzvané jaderné renesance zpochybňuje, Martin Sedlák pak připomíná, že pokud by měl ČEZ plně ručit za případné jaderné havárie, tak by se staly plně konkurenceschopnými například větrné elektrárny. Jádra se dotýká i rozhovor s vedoucím protijaderné a klimatické kampaně Greenpeace International Janem Beránkem, podle kterého se v Evropě staví jaderné zombie. Spoluzakladatel Hnutí DUHA a ex-předseda Strany zelených se podělil i o názory na současnou SZ, změnu vlastního pohledu na svět nebo na „tloustnutí“ své ekostopy.

„A tak stojíme na počátku 21. století a zdá se, že opravdu můžeme cokoliv. Otázkou pro současné vědce, politiky i umělce by ovšem mohlo být: a opravdu toto „cokoliv“ tolik chceme?“ ptá se kurátorka Zdeňka Řezbová na konci nástinu historie eko- či bio-artu. Těžko říct. Víme však, co chce zpěvačka kapely Živé kvety Lucia Piussi: počkať si na to skutočné a pravé.

Anotace všech textů čísla i soutěžní kvíz o předplatné 7G najdete stránkách www.sedmagenerace.cz

Vojtěch Pelikán

Zdravý životní styl zelených?

Strana zelených se vydala cestou reálpolitiky, a tak mnozí napjatě očekávali, jak bude vypadat „zelená zprava“.

 

rozhovor s Luciou Piussi

Počkať si na to skutočné a pravé

Se svojí kapelou Živé kvety nedávno vpadla do českých médií jako meteorit. Z jejích písní mrazí na těle i na duši.

 

Zuzana Geryková

Hnůj je náš poklad

Na první pohled je biodynamické zemědělství poněkud duchařská záležitost. A na druhý?

 

rozhovor s Janem Beránkem

Ideály mi zůstaly

Říká zakladatel Hnutí DUHA, bývalý předseda Strany zelených a lídr projektu Greenpeace zaměřeného na jadernou energetiku a klimatické změny.

 

Anketa

Jakou známku byste dal/a Straně zelených za účast v Topolánkově vládě a proč?

Na otázku odpovídali: Erazim Kohák, filozof, člen ČSSD • Aleš Máchal, ekopedagog, zástupce ředitelky Lipky • Stanislav Komárek, filozof a historik přírodních věd • Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA • Tereza Stöckelová, socioložka spolupracující se Zeleným kruhem • Táňa Fischerová, herečka, bývalá poslankyně, spoluzakladatelka Klíčového hnutí • Václav Cílek, geolog • Miroslav Patrik, předseda Dětí Země • Václav Bělohradský, filozof • Jan Keller, sociolog, kandidát Demokratické strany zelených

 

Polemika Milana Štefance s Martinem Anderem

Dostála Strana zelených svému předvolebnímu programu?

Otázkou z názvu článku jsme vyzvali k duelu dva někdejší spoluzakladatele Nezávislého sociálně ekologického hnutí - NESEHNUTÍ, Milana Štefance a Martina Andera. Odlišnost jejich osudů i nynějších názorů na zelenou politiku můžeme považovat ve zdejším ekologickém hnutí za modelovou. Milan Štefanec dnes v NESEHNUTÍ koordinuje program Zaostřeno na hypermarkety a skupinu Zbraně, nebo lidská práva?, podílí se na vydávání časopisu Přes a zpravodaje Alarm, je též členem Amnesty International a jako zahraniční pozorovatel se účastní voleb v postsovětských zemích. Martin Ander má za sebou vedle redaktorování v Sedmé generaci a ředitelské funkce v Hnutí DUHA i obhájený doktorát z matematiky, od roku 2006 je náměstkem primátora Brna a vloni byl zvolen místopředsedou Strany zelených.

 

Pavel Šaradín

Uspěli zelení ve vládě?

Strana zelených chtěla vnést do Strakovy akademie i parlamentu nový politický styl a jinou politickou kulturu. Chtěla například prosadit ekologickou daňovou reformu, zakázat jízdu kamionů o víkendech nebo změnit horní zákon tak, aby umožnil odepsat zásoby uhlí za hranicí územních limitů. Kam za tři roky své práce posunula environmentální politiku?

 

Michal Plíska

Ani Google nehrabe zadarmo

Rozvoj informačních a komunikačních technologií (ICT) a jejich masové rozšíření lze bezesporu považovat za jeden z nejzásadnějších procesů posledních dvou dekád. ICT se staly běžnou a často již zcela samozřejmou součástí našich životů. Tento proces přinesl mnoho změn jak na úrovni globální a celospolečenské, tak i na úrovni jedince a jeho životního stylu. Nezanedbatelné jsou pak i jeho environmentální důsledky, na rozdíl od zdánlivě nehmotného internetu navýsost reálné.

 

Naďa Johanisová

Richard Douthwaite: Jak ekonomicky nerůst ani neklesat?

Irský ekonom, aktivista a novinář, autor knížek Iluze růstu, Krátká spojení a Ekologie peněz patří k ekonomickým disidentům známým po celé Evropě. Navštívil několikrát i Českou republiku.

 

Jan Keller

Konzum paliativní

"Kritika konzumního chování patří k osvědčeným žánrům environmentálně orientované literatury. I když přesně nevíme, ve kterém bodě začíná konzumní jednání, kdo je to nadměrný konzument a čím vzrušující konzumní nudu vlastně nahradit, všichni se shodneme v tom, že konzum je tuze špatná věc."

 

Petr Ledvina

Dáme si do bytu, dáme si židli

"Každý, kdo bydlí, má starostí půl," zpívali kdysi Yvetta Simonová a Milan Chladil. Na této vlně popluje i další díl našeho volného seriálu, který nás přenese mezi přírodě šetrný a k člověku vstřícný nábytek včetně podlahových krytin.

 

Marek Král

Fair trade ve víru krizí

Před rokem noviny psaly o potravinové krizi v důsledku enormního nárůstu cen u běžných komodit, jako je rýže nebo obilí. Světem rovněž třese ekonomická krize, přičemž podle OSN půjde o největší pokles ekonomiky od 30. let minulého století. Jak si v těchto globálně rozbouřených vodách vede hnutí fair trade? Plní stále svoji úlohu, nebo mu v těžké situaci ujel vlak?

 

Ed Hamer

Via Campesina: z pluhů meče

Sjednocení 800 milionů zemědělců v boji proti ztrátě tradičního způsobu života ukazuje lživost tvrzení o prospěšnosti globalizace. Podle Eda Hamera není tento odpor nikterak marný.

 

Martin Sedlák

Za škody ručíme. S omezením

ČEZ plánuje dva nové atomové reaktory. Zda stavět, je legitimní otázka s důležitými argumenty pro i proti. Jednu podmínku bychom však měli takříkajíc vytknout před závorku celé debaty. Pokud chce ČEZ stavět, měl by nést plnou finanční odpovědnost za případné škody. Tahle samozřejmost však u nás zatím neplatí.

 

Steve Thomas

V jádru dobrá investice?

Potřeba snižovat emise skleníkového plynu oxidu uhličitého zdánlivě nahrává jaderné energetice, která - jak by se mohlo z novinových zpráv posledních let zdát - zažívá svůj comeback. I přes jaderné znovunadšení však statistiky výstavby nových reaktorů ukazují něco jiného...

 

Vojtěch Kotecký

Čekání na zelený sen

Dlouhodobá neschopnost států dohodnout se na efektivním snižování skleníkových plynů vnucuje otázku, zda neselhávají rovněž ekologické organizace. Zda jejich recepty na ochranu životního prostředí už nejsou vyčpělé, přežité, zkrátka nefunkční. Zda není potřeba přijít s novou filozofií, přístupem a programem. Ted Nordhaus a Michael Shellenberger svou kritiku rozvádějí v knize Break through.

 

Zdeňka Řezbová

Když se ekologická krize stane inspirací

Co mají společného semínkové bomby, "atomový výbuch" v Krkonoších a svítící králík? Všechny tři zmíněné příklady můžeme schovat pod označení eko-art - druh umění, které se snaží vdechovat otázky životního prostředí včetně postupující globalizace. Co to konkrétně znamená?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů