Úterý, 19. března 2024

Pražané se mohou vyjádřit k další vlně změn územního plánu

Pražané se mohou vyjádřit k další vlně změn územního plánu

PRAHA – Zástavba Trojmezí a rozšíření ďáblické skládky komunálního odpadu včetně posunutí biokoridoru, to jsou největší z projektů, které magistrát zařadil mezi 22 položek takzvané druhé vlny celoměstsky významných změn územního plánu (1). Občané Prahy k nim mohou podat písemné připomínky do 18. června. Podle sdružení Arnika je řada záměrů vysoce kontroverzních, protože předpokládají ukrajování zelených ploch kvůli komerční výstavbě. „Domníváme se, že obě vlny celoměstsky významných změn by měly být zastaveny,“ říká Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Praha v současné době připravuje nový územní plán, jehož koncept bude zveřejněn na podzim. Není žádný důvod, aby se nyní ve spěchu měnil současný územní plán. Je to sice výhodné pro developery, ale může to poškodit obyvatele města.

 

Režim změn územního plánu totiž podle Arniky neumožňuje komplexně vyhodnotit dopad jednotlivých projektů na složitý organismus města. „Například zástavba Trojmezí (2) by měla dopad nejen na bezprostřední obyvatele okolních čtvrtí. Vedla by k zániku významné plochy zeleně, vyžádala by si zřejmě navýšení kapacity silnic, čistírny odpadních vod a další technické infrastruktury. Tak závažný zásah do prostředí není možné provést bez vazby na ucelenou koncepci. Takovou koncepcí je však jedině nový územní, plán,“ doplňuje mluvčí Arniky Zora Kasiková.

 

Vedle velkých investičních záměrů předpokládá druhá vlna celoměstsky významných změn například také komerční využití pozemků ve Stodůlkách, které dnes slouží jako rezerva pro výstavbu mateřské, základní nebo střední školy. Město by se tak neodvolatelně zbavilo možnosti taková školská zařízení v západní části Prahy vybudovat.

 

Mezi projednávané záměry byla opět zařazena kontroverzní výstavba paralelní letové dráhy letiště Ruzyně, která se objevila již v několika předchozích pokusech o změnu územního plánu. Lidé se mohou vyjádřit také k nové obytné výstavbě v Pitkovicích, v Modřanech, na Jižním městě nebo v Újezdě. Předmětem změn je také zástavba části drážních pozemků Smíchovského nádraží.

 

Sdružení Arnika zřídilo na svých webových stránkách formulář (3) a nabízí Pražanům, že mohou připomínky podat jeho prostřednictvím. Arnika nabízí také poradenský servis lidem, kteří se chtějí zúčastnit jednotlivých fází projednávání změn územního plánu.

 

Pražané se také mohou dnes, ve středu 10.června, zúčastnit veřejné debaty ke všem navrhovaným změnám územního plánu. Diskuse se zástupci Magistrátu, Útvaru rozvoje města, architekty a dalšími odborníky i developery, kterou pořádá Arnika, se koná od 18 do 20 hodin v Kongresovém centru ČVUT, Thákurova 1 v Praze 6 - Dejvicích (4).

 

Tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů