Čtvrtek, 28. března 2024

Krupobití totálně zdecimovalo přírodu, ničilo i domy

Krupobití totálně zdecimovalo přírodu, ničilo i domy

Vymlácená okna, rozbité fasády, děravé střechy a totálně zdecimovaná úroda a stromy bez listí. Ještě deset hodin po krátkém, ale nebývale silném krupobití se obyvatelé Krhovic a dalších obcí na jihu Znojemska nemohli vzpamatovat z nočního běsnění přírodního živlu. Takovou noc tu nepamatují ani nejstarší pamětníci. První odhady škod podle pojišťovny jdou do desítek milionů korun.

„Žiji tady skoro celý život, ale něco podobného nepamatuji. V noci jsme jenom leželi a drželi si uši. Byly to rány jako z kulometu. A trvaly skoro půl hodiny,“ popsal noc plnou hrůzy osmdesátiletý Albín Imrich z Krhovic.

Když pak krupobití ustalo a on se vyšel podívat na dvůr, nemohl uvěřit svým očím. Prostranství před domem pokrývala skoro půlmetrová vrstva krup.
Ještě před polednem jich na jeho dvoře ležela hromada. Kromě nich ale celý dvůr pokrývala i silná vrstva omlácených listů z vinných keřů, okrasných květin a ovocných stromů smíchaných s rozbitými taškami ze střechy a dalšími poničenými věcmi. „Úroda na zahradě je totálně pryč. Z keříků brambor zbily jenom pahýly stonků. Popínavý keř vinné révy je úplně holý. I ten pes se kouká, kam listy zmizely. Měl tu pod pergolou stín a teď na ní není nic. Pánbůh nás asi nemá rád,“ smutně se rozhlížel po svém hospodářství důchodce.

Podobně na tom byla velká část vesnice. Řada domů vypadala jako po konci druhé světové války. Lidé lopatami vyhazovali od svých domů tající led, někteří čerpali i vodu ze sklepů či garáží. „Kroupy byly velké jako mandarinky. Omlátily mi celou fasádu. Dům mám nový, ještě jsem ani nestihl uzavřít pojistku. Všechno budu muset zaplatit znovu,“ stýskal si muž, který nechtěl říct své jméno.

Škody sčítal i Zdeněk Gazdík. „Rozbité tašky na stodole, děravá krytina na rodinném domě, zničený bazén. O ovoci a zelenině ani nemluvím, z toho nezbylo vůbec nic. Přitom jen tři kilometry od Krhovic směrem na Hodonice mám další vinohrad a ten je úplně v pořádku. Už jsem se tam byl podívat. A ani známý na druhou stranu, směrem k Hevlínu, o žádném krupobití ani nevěděl. Já budu muset zavolat do družstva pro fekál, protože mi voda a kroupy úplně zaplnily septik. To bych to musel vypustit na ulici,“ řešil už od časných ranních hodin havarijní stav svého domu Gazdík.

V jižní části Znojemska, v několika obcích a jejich okolí poblíž rakouské hranice, způsobily kroupy milionové škody. Zmrzlá voda o velikosti holubích vajec či mandarinek ničila v noci na středu pole, vinohrady, domy a auta na jihu Znojemska. Nejvíc škod hlásily Krhovice, Chvalovice a Dyjákovičky. Zemědělci odepíší úrodu zřejmě z několika set hektarů polí, zničené jsou i desítky hektarů vinic.

„Kroupy začaly padat před půl jednou v noci, trvalo to asi deset minut, bylo to hotové peklo. Do půl páté ráno jsem pak zařizoval první úklid,“ popisoval starosta Krhovic Martin Major.

V obci ležely kroupy místy až do půl metru. „Lidé hlásí škody na střechách, zejména tam, kde byla starší krytina. Budou muset přeložit třeba i polovinu střechy. Mnoho domů má rozbitá okna, na parkujících autech jsou rozbitá čelní skla i světla,“ dodal starosta.

Kroupy zničily skleníky na zahradách, roztřískaly i plastové květináče. „Kedlubny jsou jak rozsekané mačetou, na stromech nezbyl ani lístek,“ popsal následky krupobití starosta.

Pracovníci České pojišťovny, kteří se pohybují v obcích zasažených bouřkou a krupobitím, už prohlížejí první nahlášené škody. "Nejvíce byla zničena obec Krhovice. Podle telefonátů od postižených klientů místy napadla až šedesáticentimetrová vrstva krup, některé byly o velikosti pingpongového míčku. Mezi dalšími obcemi, kde vznikly škody klientům pojišťovny jsou zejména Chvalovice, Hodonice, Dyjákovičky a okolí," informovala mluvčí pojišťovny Dagmar Koutská.

Do středečního poledne nahlásili klienti České pojišťovny z celé republiky kolem dvou set škod, více než polovina jich je právě ze Znojemska. "Pojistné plnění se s ohledem na rozsáhlé zemědělské škody odhaduje na desítky milionů korun," uvedla Koutská.

„Sklizeno“ mají i zahrádkáři ve Strachoticích. „V obci to teď vypadá jako na fotbalovém hřišti, všude zeleno. Mluvila jsem ráno s osmdesátiletými místními lidmi, nikdo nic takového nepamatuje,“ řekla starostka Eva Vaculová.

V milionech budou počítat škody zemědělci z hodonického agrodružstva. „Celý rozsah škod ještě neznáme, na některá pole se teprve dostávají naši technici pěšky, autem tam nešlo projet. Je zřejmé, že krupobití postihlo sto až dvě stě hektarů našich ozimých pšenic i jarních ječmenů. Jde asi o desetinu našich polí,“ uvedl předseda družstva František Kovář.

Kroupy ničily i družstevní vinice. „Jedna dvanáctihektarová vinice je pro letošek zničená úplně, další asi ze třiceti procent,“ dodal předseda.

Škody budou pro družstvo o to citelnější, že podnik není pro tento případ pojištěn. „Nic takového za šestatřicet let, co tu jsem, nepamatuji. Proto jsme proti kroupám ani nebyli pojištěni. Pro družstvo budou škody znamenat ekonomickou újmu. Jak vážnou je zatím předčasné posuzovat,“ shrnul Kovář.

Utrpěly i další vinice. „Dvaadvacet hektarů na Waldbergu je zničených. Letos z nich úroda nebude žádná. Je možné, že se budou vzpamatovávat i příští rok. Máme tam Vlašský ryzlink, Vavřinecké, Zweigeltrebe, Iršaj, Rulandské bílé a Rulandské šedé,“ vypočítal zasažené odrůdy šéf Eko Hnízdo František Popp.

Škodu odhaduje na půldruhého milionu korun, vinice měla společnost pojištěné.

Lépe dopadly vinohrady Vinařství Waldberg. „Oproti sousedům jsme na tom pořád ještě dobře. Máme vinohrady i jinde, jiným nezbyl na vinici ani list. Vinohrad ošetříme postřiky pro regeneraci. Je brzy na to, abychom mluvili o škodách, “ řekl Karel Blahušek, který má ve firmě na starosti vinohrady.

Noční průtrž zaměstnala hasiče, silničáře i energetiky. „V několika obcích spadlo až čtvrt metru krup. V Krhovicích vrstva tajících krup ucpala kanalizační vpusti a voda zaplavila sklepy domů. Kroupy poškodily střechy a okna domů. Hasiči odčerpávali vodu z téměř desítky sklepů a garáží,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

V Dyjákovičkách hasiči uklízeli utrženou plechovou střechu, kterou půl hodiny po půlnoci odhodil vítr do proluky na zaparkované auto. „Střechu o rozměrech asi třináctkrát devět metrů i s dřevěnou konstrukcí vítr odhodil do proluky mezi dvěma domy na zaparkované auto. Střechu se hasičům pomocí dřevěných vzpěr podařilo zvednout a se zavaleným autem odjet. Vozidlo zůstalo prakticky nepoškozeno,“ dodal Haid.

Ze silnic hasiči odklidili na deset spadlých stromů a velkých ulomených větví. Ve Chvalovicích hasiči ráno vyjížděli k čerpání vody na zdejším hřišti. Při likvidaci následků noční bouřky bylo nasazeno pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Ještě dopoledne pomáhali s úklidem i silničáři. „Už v noci jsme vyjížděli do Krhovic, kde byla situace asi nejhorší a od té doby pracujeme pořád. V Hodonicích na silnici k nádraží praskla následkem přívalového deště vozovka,“ shrnul práci a škody silničářů šéf znojemské oblasti Zdeněk Komůrka.

Menší poruchy způsobené zejména údery blesků opravovali technici na elektrických vedeních. „Na Chvalovicku jsme od tři čtvrtě na jednu do půl čtvrté odstraňovali poruchu vadného měniče dálkového ovládání na venkovním vedení. Ve Znojmě ještě dopoledne naši technici odstraňují následky bouře, ale nejde o nic vážného,“ konstatoval mluvčí rozvodné společnosti Vladimír Vácha.

Znojemský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů