Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V jednotě je síla. Poté, co se ani jeden ze zelených politických subjektů v Česku nevyšplhal přes hranici pěti procent pro vstup do Evropského parlamentu, přichází čas pro vyjednávání. „Volby ukázaly že je zde místo jen pro jednu zelenou stranu. Jsme připraveni spolupracovat, pokud nás Strana zelených bude potřebovat,“ řekla serveru iHNed.cz Olga Zubová, šéfka Demokratické strany zelených.

Nejúspornější agregáty, jaké kdy měla C-třída pod kapotou. Tak představuje Mercedes novou generaci úsporných a ekologických motorů. Naftová verze C 220 CDI BlueEfficiency si při výkonu 170 koní řekne v průměru jen o 4,8 litru nafty na 100 kilometrů. Silnější C 250 CDI s výkonem 204 koní pak o 5,1 litru. Stejný počet koní, 204, má pod kapotou i nový benzinový motor s přímým vstřikováním paliva ve verzi 250 CGI. Ten spotřebuje v průměru 7,2 litru paliva.

Námětem debat mezi byznysmeny je v poslední době mamutí tendr na likvidaci ekologických škod. Antimonopolní úřad kvůli němu zahájil s ministerstvem financí již čtyři správní řízení. Zkoumá, zda byla zakázka za 115 miliard vypsána v souladu se zákonem a také zda z tendru byli tři zájemci vyřazeni právem. V manažerských kuloárech se přitom mluví o tom, že karty jsou dávno rozdány a že "malá domů" pro vybrané může činit až 30 miliard...

Ministerstvo životního prostředí se umístilo na druhém místě v soutěži Nejlépe komunikující úřad roku. Soutěž je součástí projektu European Monitor of Government Communication (EMGC), který organizuje společnost Westminster. Na prvním místě se v kategorii ministerstev umístilo Ministerstvo vnitra.
"Ocenění nás velice těší. Dobrá komunikace je nutnost, pokud má být veřejná správa opravdu kvalitní," říká ministr životního prostředí Ladislav Miko. "Je samozřejmé, že stále je co zlepšovat. Na vavřínech rozhodně neusínáme," dodává ministr.
Projekt EMGC má za sebou již třetí ročník. V soutěži existuje sedm kategorií. Kromě ministerstev se jedná také o ostatní státní instituce, krajské úřady, magistráty, městské části Prahy a Brna a obecní a městské úřady.

Dominantní alergeny
trávy, obiloviny, černý bez, šťovík, jitrocel, řepka olejka
Pylová předpověď na další období
Pro příští období očekáváme stále průměrnou koncentraci vzdušných alergenů. Dominantním alergenem bude i nadále pyl trav a obilovin. Vedle pylu trav se na alergických potížích může podílet také pyl jitrocele, šťovíku, lípy, černého bezu a řepky olejky. Dlouhodobě se bude zvyšovat koncentrace spór vzdušných plísní a pylu kopřivy. Předpokládané přeháňky a bouřky vyčistí ovzduší jen krátkodobě a alergikům tak přinesou jen přechodné zmírnění potíží.

Vedoucí Čínské státní lesnické správy Jia Zhi-ban dnes v Pekingu soudil, že je třeba nabádat a podporovat sociální kapitál zúčastnit se ekologické ochrany a výstavby mokřin v Číně.
Jak oznámil tento vedoucí, v Číně nyní existuje mnoho problémů v oblasti ochrany mokřin, to se hlavně projevuje v nedostatku lesů , jejich nerovnovážné rozložení a slabé schopnosti nadržení vody. Současně se prudce zredukovala plocha jezer a bahniska, ekologické funkce se vážně zdegenerovaly a zhoršoval se stav znečištění vodních zdrojů a kvality vody. Vedoucí Jia Zhi-ban ještě podtrhl, že v budoucnu je zapotřebí usilovně posilovat ochranu mokřin, zejména zformovat dlouhodobý mechanismus jejich ekologické ochrany a výstavby.
Nyní Čína má mokřiny s rozlohou více než 38 miliónů hektarů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů