Čtvrtek, 25. dubna 2024

Školy získaly granty na rozvoj obcí

Školy získaly granty na rozvoj obcí

Ze 108 žádajících obdrží 33 škol finanční podporu v celkové výši

2 miliony korun pro své projekty zaměřené na spolupráci mezi učiteli, žáky, obcí a místními obyvateli. Granty obdrží školy v programu Škola pro udržitelný život, který společně vyhlásili Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy Sever. Generálním partnerem programu je společnost Toyota. Program slouží vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a zapojování veřejnosti do péče o životní prostředí a posilování spolupráce v obcích. Hlavní úlohu přitom hrají právě školy a jejich žáci.

 

Obsah projektů se poměrně různí, úlohu iniciátora v nich však vždy hraje místní škola a její žáci. „Je radost spolupracovat s učiteli a žáky, kteří mají zájem tvořit projekt s rodiči, občany i místními spolky. Ke klasickým tématům, jako je například úprava veřejných prostranství a školních zahrad, využívání alternativních zdrojů energie, recyklace odpadů nebo naučné stezky o přírodě či historii, přibylo letos nové téma biopotravin do škol. Mezi letošními 33 podpořenými projekty je jich hned 6,“ uvedl Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.

 

Program se postupně rozšiřuje, v letošním roce je otevřen pro školy v jedenácti krajích ČR. Poprvé

se letos otevřel v Jihočeském, Karlovarském, Moravskoslezském kraji a v kraji Vysočina. Dohromady obdrží všechny podpořené školy více než 2 miliónu korun, což je nejvíce za šestiletou historii programu.

 

Obdobný program probíhá i ve Velké Británii a v Polsku. Nabízí tak možnost vzájemné výměny zkušeností i na mezinárodní úrovni. „Letošního Česko-polského setkání spojeného s konferencí a exkurzí se účastnilo sedmdesát učitelů, zastupitelů obcí a krajských koordinátorů,“ doplnil Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.

 

Další informace: www.skolaprozivot.cz

Stručné anotace jednotlivých projektů:  www.nadacepartnerstvi.cz/p-25481&exp=male52

 

Kontakt:          Ladislav Hanuš, Nadace Partnerství, 515 903 124, ladislav.hanus@nap.cz

                         Karin Richterová, SEVER, 739 203 201, sever-adm@ekologickavychova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů