Čtvrtek, 28. března 2024

Tajfuny podle vědců brání velkým a ničivým zemětřesením na Tchaj-wanu

Vědci zabývající se zemským nitrem říkají, že podle všech příznaků by měl být Tchaj-wan postihován pravidelně ničivým zemětřesením. Kupodivu se tak neděje.

Tajfuny podle vědců brání velkým a ničivým zemětřesením na Tchaj-wanu

Ostrov leží na hranici mezi filipínskou a euroasijskou tektonickou deskou a geologové popisují tuto oblast jako jednu ze seismicky nejaktivnějších na  světě. Zde se na sebe narážející desky se pohybují tak rychle, že způsobují růst horstev téměř o 4 mm za rok.

Výzkumník Alan Linde z amerického Carnegie Institution for Science říká, že z geologického hlediska rostou zdejší hory "skoro tak rychle jako houby". "Je překvapující, že v této oblasti světa není žádné skutečně velké zemětřesení a jen relativně málo větších zemětřesení“, říká Linde.

Linde a jeho kolegové se domnívají, že vysvětlením seismického „mlčení“ kolem Tchaj-wanu  jsou tajfuny - tropické cyklóny, které mají původ v severozápadní části Tichého oceánu. Jejich nová studie naznačuje, že tajfuny procházející přes ostrov spouštějí zemětřesení, které neškodně uvolňuje seismické napětípo celé dny a hodiny. Neděje se tak tedy najednou a destruktivně během vteřin nebo minut jako u běžného zemětřesení. Právě tato pomalá zemětřesení mohou podle spekulací vědců odvrátit velká zemětřesení.

Pomalá zemětřesení neemitují dostatečně silné seismické vlny, které by mohly být detekovány seismometry. Proto výzkumníci rozmístili do vrtů hlubokých 200 až 275 metrů citlivé měřiče seismického napětí. "Detekují jinak nepostřehnutelné pohyby a deformace skalního podloží," vysvětluje spoluautor studie Selwyn Sacks.

Jak výzkumníci informují ve své zprávě zveřejněné v časopise Nature, detekovali v letech 2002 až 2007 20 pomalých zemětřesení. Jedenáct z nich se časově přesně shodovalo s tajfuny

Tajfuny jsou cyklóny tlakové níže. Když bouře zčeří oceán, mořská hladina rozdíly tlaku v místě vyrovná, takže tlak na mořské dno zůstane zachován. "Na zemském povrchu nelze takovou rovnováhu vytvořit, takže tlak na půdu během tajfunu mírně poklesne,“ říká Linde. To podle něj znamená, že se bouře stane příslovečnou poslední kapkou ke spuštění nahromaděného seismického napětí.

Linde předpokládá, že toto časté spouštění pomalých zemětřesení zabraňuje delšímu hromadění seismického napětí, které by nakonec vyústilo ve větší a škodlivější zemětřesení.

autor: Jan Mittelbach

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů