zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

ACCA varuje: Voda by se mohla stát CO2 zítřka

16.06.2009
Obecné
Voda
Ovzduší
ACCA varuje: Voda by se mohla stát CO2 zítřka
Organizace WWF (World Wide Fund for Nature) a světová asociace profesních účetních ACCA spojenými silami upozornili na problém hospodaření s vodou.

V minulých letech se fenomén klimatických změn stal důležitým tématem pro firmy, vlády i běžné obyvatele. Nyní je tento fenomén široce akceptován jako jeden z centrálních problémů v podnikání, které se musí naléhavě řešit.

Sledování a evidence emisí oxidu uhličitého jsou důležité pro snížení celosvětových emisí CO2. Problematice vody se ale nevěnuje stejná pozornost. V diskusním materiálu Voda jako CO2 zítřka (Water: the next carbon?), proto ACCA spolu se Světovým fondem pro přírodu (WWF) obrací pozornost na problematiku hospodaření s vodou.

Evidence spotřeby vody, publikace a kontrola těchto informací je prvním krokem ke zlepšení situace. Podle kalkulací organizace Water Footprint Network (www.waterfootprint.org) se například při produkci jednoho šálku kávy dnes spotřebuje 140 litrů vody. A produkce jednoho kilogramu hovězího masa znamená 16.000 litrů spotřebované vody.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko k iniciativě ACCA uvedla: “V devadesátých letech se pod vlivem cenové deregulace spotřeba vody v České republice kontinuálně snižovala. O to víc nám teď hrozí, že na podnikatelská rizika spojená s touto cennou komoditou zapomeneme. Spotřeba vody je u nás ještě stále nad celosvětovým průměrem, a proto je iniciativa ACCA i v Česku víc než důležitá.“

Dave Tickner, vedoucí programů pro vodu ve WWF, k materiálu ACCA uvedl: “Hospodaření s vodou je jednou z největších světových výzev v 21. století. Trvale udržitelné dodávky vody všem odběratelům včetně firem, podporují ekonomický růst, snížení chudoby obyvatelstva a jeho potravinovou a energetickou bezpečnost. Moudré hospodaření s tímto životně důležitým přírodním zdrojem je proto v zájmu nás všech. Organizace WWF věří, že firmy jako největší konzumenti vody, by mohli hrát klíčovou roli v propagaci lepšího hospodaření s vodou.“

Materiál ACCA shrnuje následující diskusní body problematiky vody:

• Voda je klíčovým rizikovým faktorem v podnikání
• Metody vyčíslení spotřeby vody
• Hospodaření s vodou a jak ho ve firmách zlepšit

Diskusní materiál ACCA o vodě najdete zde:
http://www.accaglobal.com/documents/WaterFootprinting.pdf

Další informace o práci ACCA ve prospěch trvale udržitelného rozvoje najdete zde:
www.accaglobal.com/sustainability

Statistika spotřeby vody:

Podle www.waterfootprint.org,

• Produkce jednoho šálku kávy spotřebuje 140 litrů vody. Jedna osoba by s tímto množstvím mohla přežít až 3 měsíce.

• V USA je průměrná spotřeba vody na úrovni 2.500m3  na osobu a rok. V Číně je průměrná spotřeba 700m3 na osobu a rok.

• V České republice je průměrná spotřeba vody 1572m3 na osobu a rok, zatímco globální průměr je 1243m3 na osobu a rok.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
ASIO, spol.s r.o.
28
7. 2017
28.7.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí