Čtvrtek, 18. dubna 2024

USA: Americká akademie environmentální medicíny vyzývá k moratoriu na GMO

 

Americká akademie environmentální medicíny (The American Academy of Environmental Medicíne, AAEM) vydala 19. května prohlášení ke genově upraveným potravinám (GMO). V prohlášení lékařská organizace se říká, že „genově modifikované potraviny představují závažn á zdravotní rizika“ a vyzývá k moratoriu na potraviny obsahující GMO .  

USA: Americká akademie environmentální medicíny vyzývá k moratoriu na GMO

S odkazem na několik vědeckých studií na zvířatech AAEM uzavírá, že „existuje více než náhodná spojitost mezi genově upravenými potravinami a nepříznivými zdravotními vlivy" a že „GMO představuje vážné zdravotní riziko v oblastech toxikologie, alergologie a imunologie, genetiky, a také pro reprodukční funkce, metabolismus a psychické zdraví „Mnohé výzkumy na zvířatech odhalily, že geneticky modifikované potraviny způsobují poškození různých orgánových systémů v těle. S těmito přibývajícími důkazy je morální povinností zakázat tyto potraviny v zájmu bezpečnosti našich pacientů a veřejného zdraví", hovoří se v prohlášení.

Nejběžnějšími GM potravinami, konzumovanými v USA, jsou kukuřice, sója, kanola a olej z bavlníkového semena. Prohlášení AAEM o GMO je možné najít na adrese http:aaemonline.org/gmopost.html.

AAEM je mezinárodní svaz lékařů, kteří se věnují klinickým stránkám lidského zdraví a jeho životního prostředí. Byla založena v roce 1965. Akademie se snaží o zvyšování vědomostí o vzájemném působení mezi lidmi a jejich okolím, jež se mohou odrážet na jejich celkovém zdraví.

Zdroj: Tisková zpráva AAEM

převzato z www.bio-info.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů