Čtvrtek, 28. března 2024

Novela usnadní život řádným chovatelům a zvýší ochranu nejohroženějších druhů

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o obchodování s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Novela reaguje na aktuální změny legislativy EU a požadavky mezinárodní úmluvy CITES v regulaci obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin.
Novela usnadní život řádným chovatelům a zvýší ochranu nejohroženějších druhů

„Jsem velmi rád, že se novelu tohoto zákona podařilo dovést až k úspěšnému schválení. Zbavuje totiž zbytečné administrativy a byrokracie poctivé a řádné chovatele a pěstitele, kteří mají v České republice velice dobrou tradici a uznávané výsledky. Přitom umožní naopak přísnější ochranu těch nejohroženějších druhů živočichů,“ komentoval hlasování poslanců ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Dnes schválená novela zpřísňuje kontrolu obchodu s kaviárem jeseterovitých ryb, které jsou celosvětově kriticky ohrožené. Zpracovatelé a balírny kaviáru budou muset mít licenci od Ministerstva životního prostředí a kaviár bude označen způsobem, který znesnadní prodej kaviáru nelegálního.

Naopak významným ulehčením pro obchodníky, chovatele a pěstitele je zavedení dokladů, které budou platit vícenásobně až tři roky (potvrzení o putovní výstavě, potvrzení o souboru vzorků nebo potvrzení o osobním vlastnictví). Doposud totiž bylo pro každý vývoz nebo dovoz nutné samostatné jednorázové povolení.

Další zjednodušení administrativní zátěže pro obchodníky a chovatele představují nové výjimky pro obchod s biologickými vzorky nebo možnost vydávat držitelům jednoho dovozního povolení pro více exemplářů odpovídající počet potvrzených kopií, takže je možné s exempláři po dovozu nakládat odděleně, bez problémů s dokazováním legálního původu.

Zjednodušuje se také povinná registrace exemplářů s tím, že u několika druhů nově povinná nebude, a zpřesňují se kritéria, jak prokazovat legální původ chráněných živočichů a rostlin a jak živočichy značit a identifikovat.

V souladu s příslušnou evropskou směrnicí a veterinárními předpisy přijatý zákon také zpřísňuje podmínky vydávání dokladů pro obchod s primáty, který je možné realizovat jen mezi určenými zařízeními (například ZOO).

Novela zahrnuje také komplexní úpravu pokut za nelegální obchod s chráněnými živočichy a rostlinami. Porušování předpisů o obchodování s ohroženými druhy bude přísně pokutováno za jasně stanovených pravidel.

V neposlední řadě zákon omezuje obchod s výrobky z tuleňů ve shodě s nedávno schváleným celoevropským zákazem, který se podařilo vyjednat českému předsednictví.

zdroj: MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů