Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČEZ nebude platit za škodliviny

Sněmovna souhlasí s bezplatnými povolenkami od roku 2013. Konkurenti ČEZ ale protestují.
ČEZ nebude platit za škodliviny

Státem vlastněný ČEZ chce změnit tvář české energetiky. Její podoba se však možná změní víc, než firma včera nastínila ve své nové strategii. Poslanci totiž ve stejný den zvedli ruku pro změnu zákona, který může podle kritiků vyřadit ze hry všechny jeho konkurenty.

Domácí energetické firmy dostanou podle novely část povolenek na vypouštění škodlivin i po roce 2013 zdarma. Aby si je ale nemusely kupovat v aukcích, musí ušetřené peníze investovat do moderních technologií.

Konkurenti ČEZ si stěžují hlavně na přísné lhůty, během nichž musí státu předložit investiční plány. Firmy je mají dodat nejpozději v březnu 2010. A to může být pro většinu z nich problém.

"Podmínky přidělování bezplatných povolenek po roce 2013 považujeme za nepřiměřeně tvrdé," tvrdí například J&T, jedna z největších energetických skupin v Česku.

Firmy navíc musí většinu investic vynaložit během prvních dvou let. "To, aby část bezplatných povolenek byla proinvestována už před rokem 2011, chápeme jako podporu rozběhnutí ekonomiky," říká však obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. Ostatní výrobci elektřiny mají podle něj stejné příležitosti. Právě tento zákon jim prý umožní sehnat snadněji financování.

Možnost přidělovat část emisních povolenek výrobcům proudu i po roce 2013 bezplatně si Češi vybojovali loni při projednávání energeticko-klimatického balíčku v unii. Hlavním argumentem byla tehdy vysoká závislost země na elektřině z uhelných zdrojů. Balíček je součástí boje unie proti klimatickým změnám a má firmy nutit ke snižování emisí skleníkových plynů.

Až do roku 2012 dostávají výrobci elektřiny povolenky zdarma. Nakupovat je musí pouze v případě, že vypustí více emisí a příděl jim nevystačí.

ČEZ přitom na současném systému vydělal miliardy, protože se mu podařilo nevyužité povolenky výhodně prodat.

Zastánci návrhu argumentují tím, že pokud by neprošel a výrobci včetně ČEZ by museli povolenky kupovat, znamenalo by to zvýšení cen pro konečné spotřebitele.

Jenže ceny se tvoří na trhu - což vytrvale opakují i zástupci ČEZ - a v roce 2013 se do nich promítnou ceny povolenek, které si budou muset v plném rozsahu kupovat německé elektrárny.

"Elektrárenské společnosti si zvýší zisk, protože budou mít nižší výrobní náklady, ale na ceně elektřiny pro konečného zákazníka se to neprojeví," tvrdí poslanec Martin Bursík ze Strany zelených.

Ustanovení propašovali do zákona o spotřebních daních narychlo exministři Martin Říman a Milan Urban spolu se šéfem sněmovního hospodářského výboru Oldřichem Vojířem. Nyní o něm bude rozhodovat senát a prezident.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů