Pátek, 29. března 2024

Užitečná výměna zkušeností proběhla v Helsinkách

Užitečná výměna zkušeností proběhla v Helsinkách
Na začátku června proběhly v Helsinkách Česko-Finské technologické dny. Kromě zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, Czechinvestu, Akademie věď a Technologického centra Akademie věd se jich účastnil i zástupce SFŽP Ondřej Vrbický, vedoucí odboru ochrany ovzduší a obnovitelných zdrojů energie.

Oficiální program byl zahájen v Sitře - Finském inovačním fondu, kde proběhly prezentace české i finské strany. Hlavními tématy byly reformy v oblasti vědy a výzkumu a podpora inovací v České republice, dále informace o činnostech fondu Sitra v oblastech vědy, výzkumu, sociální péče, ale také energetiky.

Odpoledne se česká delegace přesunula do agentury Tekes - Finské finanční agentury pro technologie a inovace. Opět proběhly prezentace jak za českou, tak finskou stranu, kde byly nosnými tématy opět věda a výzkum, technologie a inovace, energetika a životní prostředí.

Další den proběhla celodenní konference, která se konala na Finském centru technického vývoje - VTT. Konference byla vedle představení jednotlivých institucí zaměřena zejména na problematiku jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů energie v ČR a ve Finsku. V rámci bloku Úspory energie a solární energie byla prezentována i role SFŽP ve financování této oblasti. Po ukončení prezentací proběhla prohlídka laboratoří VTT, kde jsou kromě jiného například testovány technologie na zplyňování biomasy a jiných paliv, automobilové motory poháněné biopalivy apod.

Třetí den oficiálního programu byl zaměřen na exkurze do rafinerie Neste Oil a jaderné elektrárny v Loviisa, kde proběhly i zajímavé prezentace o možnostech obnovitelných zdrojů energie v celkové energetické bilanci Finska, dále využití obnovitelných paliv v dopravě a informace o současném a budoucím využití jaderné energie.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů