Pátek, 26. dubna 2024

Kraj zřejmě hutnímu gigantu zmírní ekologické limity

Kraj zřejmě hutnímu gigantu zmírní ekologické limity

Hospodářská krize se může projevit i na kvalitě ovzduší v regionu. Moravskoslezský kraj možná zmírní ekologická nařízení vůči velkým znečišťovatelům. S některými firmami už jedná. 

Ekonomický propad a obava z konkurence převážně z Polska, kde podniky nemají tak přísné podmínky. To jsou argumenty firem, které volají po menší přísnosti ze strany Moravskoslezského kraje. Například společnosti ArcelorMittal Ostrava úřad v minulosti zpřísnil některé limity nad rámec zákona. Hejtman Jaroslav Palas nevyloučil, že kraj svá stanoviska přehodnotí.

"Na základě metodického pokynu ministerstva životního prostředí byly zpřísněny podmínky pro jejich činnost. Pro nás nějaký metodický pokyn není závazný, pro nás je závazná vyhláška a zákon. Takže v intencích těchto zákonů vrátíme rozhodnutí tam, jak to ukládá zákon," vysvětluje hejtman.

ArcelorMittal Ostrava podle dřívějších rozhodnutí například musí do roku 2014 vypouštět o 15 tun méně prachu ze svého závodu Energetika. Teď se údajně jedná o limitech pro vysoké pece. Debaty o možných ústupcích v podobě zmírnění podmínek či prodloužení termínů jsou ale na začátku a tak mluvčí podniku nechce uvádět podrobnosti.

"Jsme opravdu velice silně zasaženi ekonomickou krizí a je hodně obtížné se těmto limitům přizpůsobit a splnit je. A pokud by je firma měla plnit, tak to zasáhne její hospodaření takovým způsobem, že to pro ni může být někdy až likvidační," dodává mluvčí firmy Věra Breiová.

ArcelorMittal Ostrava ale znovu potvrdil, že ekonomická krize nezpomalí slíbené ekologické investice. Jde zhruba o 1,5 miliardy korun, na kterou přijde odprášení takzvané aglomerace a odsíření parních kotlů. Firma i po vlně propouštění zaměstnává zhruba 6500 lidí.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů