Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vylepšení pro vodáky: Z Ostravy až k Baltu!

Vylepšení pro vodáky: Z Ostravy až k Baltu!

Ojedinělý vodácký projekt mezi Slezskem a Polskem se rozjel v Bohumíně. Za podpory Evropské unie se nyní lidé z obou států mohou ke svým sousedům dostat i po vodě.

Vodní cestu ze severní Moravy do Polska vyzkoušel na vlastní kůži i Blesk. Ojedinělá je také tím, že ji ze Starého Bohumína do polského Zabelkowa tvoří na asi šesti kilometrech vzácné a chráněné meandry, které jsou současně i přírodní hranicí mezi oběma státy. Z Ostravy se dnes vodáci mohou už bez problému dostat až k Baltickému moři. Na šestitýdenní trasu už vyrazili první odvážlivci.

Projekt dotuje Evropská unie a přijde na tři čtvrtě milionu korun. „S polskými Krzyżanowicemi a občanským sdružením Posejdon z Věřňovic jsme získali na společné vodácké akce a bližší poznávání obyvatel břehů obou řek dotaci z evropských fondů přes 28 tisíc eur,“ sdělila Blesku mluvčí Bohumína Lucie Balcarová. Z peněz radní už koupili dvanáct kánoí, které dostaly originální jména převážně podle živočichů, kteří žili a žijí podél řeky Odry.

„Projekčně připravujeme také zřízení nástupních míst pro vodáky na řece Odře i Olši a v okolí,“ řekl Lumír Macura z bohumínské radnice. Ostravané se za krásami hraničních meandrů pak mohou vydat po 22kilometrové vodní trase ze samotného centra od Slezskoostravského hradu.

Autor: Ivana Žáková

 

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů