Pátek, 26. dubna 2024

Radioaktivní odpad se bude u Litoměřic ukládat asi do roku 2070

Radioaktivní odpad se bude u Litoměřic ukládat asi do roku 2070

Litoměřice -- Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) bude do úložiště Richard u Litoměřic vozit radioaktivní odpad nejméně do roku 2070. Bude uzavřeno až poté, co vznikne nové hlubinné úložiště pro radioaktivní odpad, pro které se nyní hledá vhodná lokalita. ČTK to dnes během prohlídky vnitřku úložiště Richard řekl zástupce ředitele SÚRAO Jiří Faltejsek.

Do úložiště u Litoměřic se radioaktivní materiál vozí už od roku 1964. Nyní je tam uloženo přes 25 000 takzvaných obalových souborů, většinou jde o speciální sudy. Podle Faltejska se tam nyní vozí mnohem méně odpadu než v minulosti, ročně prý v úložišti přibude 100 až 200 sudů. Vozí se hlavně radioaktivní materiál používaný ve zdravotnictví, stavebnictví a ve výzkumných ústavech. Sudy, jejichž vnitřek tvoří menší sud zalitý do betonu, jsou po naplnění určitého prostoru znovu zality betonem a tak zabezpečeny. Část odpadů je tam ale jen uskladněna, čeká na okamžik, až bude vybudováno hlubinné úložiště.

Faltejsek řekl, že v době, kdy se začalo úložiště používat, bylo vybráno velmi vhodné místo. Richard je vyhlouben ve vápencové kapse, nad i pod kterou se nachází vrstva nepropustných slínovců o síle minimálně 60 metrů. Během 45 let provozu tak prý v úložišti nezaznamenali žádný problém. Úložiště i jeho okolí je hlídáno, monitoruje se například radioaktivita v okolních vodách.

Dostat se do úložiště není jednoduché, před vstupem do šachet je nutné projít školením. Každý návštěvník úložiště dostane vlastní dozimetr a další vybavení včetně dýchacího přístroje. Při odchodu je potom zaznamenáno, jakou dávkou záření byl zasažen. Podle Faltejska ale není důvod k obavám. I lidé, kteří se v úložišti pohybují pravidelně, údajně dostanou jen zlomky povolených hodnot.

Úložiště Richard se nachází v bývalém dolu na vápenec, ze kterého se vyráběl cement v nedalekých Čížkovicích. Část dolu sloužila i jako německá podzemní továrna, ve které se během druhé světové války vyráběly motory do tanků. Část továrny, která je s úložištěm spojena chodbou, chce v budoucnu město zpřístupnit turistům

Podle Faltejska v Česku existují ještě tři další úložiště radioaktivních odpadů. V dukovanské jaderné elektrárně je úložiště pro odpad z jaderných elektráren. V Jáchymově se do úložiště Bratrství ukládají odpady s přírodními radionuklidy. Poslední úložiště Hostín u Berouna je uzavřené.

Vít Lukáš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů