Pátek, 29. března 2024

Lidé bojují peticí proti hluku z kolínského letiště

Lidé bojují peticí proti hluku z kolínského letiště
Občanské sdružení Kolínsko bojuje proti hluku z kolínského letiště. Připravilo petici, která má za cíl omezit o víkendech provoz na letištích. S peticí, kterou podpořilo asi 500 lidí, se organizátoři chystají do parlamentu a na podporu svého záměru plánují také demonstraci, minulý týden v pátek o tom informoval deník Mladá fronta Dnes (MfD) ve středočeské příloze.

Kolínský aeroklub si na provoz vydělává především víkendovými seskoky padákem. "Takřka ze 100 procent to kryje údržbu dráhy, která musí být způsobilá pro přistání," řekl předseda rady Aeroklubu Kolín Pavol Urbanovský. Podobná letiště totiž často fungují jako veřejná vnitrostátní a musí být ze zákona schopna letadlům kdykoli zajistit přistání. Organizátorům petice vadí nejvíce právě hluk z letadel, která vynášejí parašutisty.

Měření hygienické stanice v létech 2005 až 2008 však překročení hygienických limitů neprokázalo. "Nemůžeme vydat žádné rozhodnutí. Organizátoři petice pochopili, že jediná možnost je změna stanovených limitů, tedy zákonů," řekla Jana Motýlová z kolínské pobočky krajské hygienické stanice.

Podle předsedy sdružení Kolínsko Tomáše Kadlece je cílem iniciativy najít rozumný kompromis. "Nechceme jim brát koníček, proč ale v Německu či Rakousku nemůžou lidé v neděli sekat trávu? Bude záležet na systému, který vytvoří zákonodárci," dodal. S peticí proto chtějí jít do parlamentu. "Chceme, aby si to nějaká strana vzala jako volební bod před podzimními volbami, jde o problém celé republiky," uvedl.

Kolínské sdružení proto oslovuje další obce, které mají s provozem letiště problémy. K petici se už připojil například starosta Občova na Příbramsku Jaroslav Kosán, který se už asi rok zabývá hlukem z nedalekého letiště v Dlouhé Lhotě. Pod petici se podepsala polovina obyvatel Občova.

O připojení k petici bude jednat i kolínská městská rada. Radnice zatím protestující odkazovala buď na instituce, které mají na starosti dodržování hlukových norem či je mohou změnit, nebo na obecní úřad v Pašince, do jejíhož katastru letiště spadá.

Podle vedoucího leteckého provozu kolínského letiště Jaroslava Nováka je letos asi o 30 procent letů méně než vloni. "Hluk je tady 60 let a doteď to nikomu nevadilo. Letadla samozřejmě slyšet jsou, ale nic neporušujeme, nic nepřekračujeme," řekl.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů