Úterý, 16. dubna 2024

Přírodovědecká fakulta JU připravuje třetí vědeckou expedici na souostroví Svalbard

Přírodovědecká fakulta JU připravuje třetí vědeckou expedici na souostroví Svalbard
Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích připravuje třetí vědeckou expedici na norské arktické souostroví Svalbard (80°s.š.). Expedice je organizována v rámci vědeckého projektu „Biologická a klimatická diverzita centrální části norského arktického souostroví Svalgard“, který je sponzorován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Expedice se uskuteční v termínu 29. 6. až 20. 8. 2009 a zúčastní se jí 17 studentů a učitelů z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, Botanického ústav AV ČR v Třeboni a Masarykovy univerzity v Brně. Expedice bude pracovat v oblasti české arktické stanice v zátoce Petunia v centrální části souostroví. 

Expedice naváže na výsledky z loňského roku. Bude sbírat data do připravované vegetační mapy svěřeného území. Dále bude výzkum pokračovat na jednotlivých lokalitách v rámci rozpracovaných výzkumných témat. Jihočeští algologové budou studovat reakci sinic a řas na klimatické změny, rostlinní ekologové budou studovat procesy spojené s nástupem vegetace na odledněná území, zoologové budou pokračovat v průzkumu parazitů mořského litorálu v zátoce Petunia a brněnští klimatologové rozšíří klimatická měření svěřeného území.

Expedici vede doc. Ing. J. Elster, CSc., Přírodovědecká fakulta JU, Botanický ústav AV ČR v Třeboni
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů