Čtvrtek, 18. dubna 2024

Déšť rozvodnil řeky a vítr lámal stromy

Déšť rozvodnil řeky a vítr lámal stromy

Praha - Hladiny řek v Novohradských horách a na Šumavě, které rozvodnil noční vytrvalý déšť až na nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí, začaly v průběhu odpoledne kulminovat. Na severu a severozápadě Čech lámal v noci silný vítr stromy a ničil elektrické vedení. Na Českolipsku kvůli popadaným stromům museli železničáři přerušit dopravu na dvou železničních tratích. Rozmary počasí zatím nikomu nezpůsobily zranění. Silný déšť bude podle hydrologů trvat až do čtvrtka. Intenzity z dnešní noci již ale zřejmě nedosáhne.

Déšť zvedl hladiny řek hlavně v jižních Čechách. Říčka Černá v Líčově, Malše v Pořešíně, Blanice v Podedvorském a Blanickém mlýně a Zlatý potok v Hracholuskách vystoupaly na nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. V průběhu odpoledne ale dosáhly hladiny toků maxima a začaly kulminovat. Druhý stupeň, tedy pohotovost, platí nyní na Malši v Roudném. Na několika místech dosahují řeky Teplá Vltava, Malše nebo Stropnice prvního povodňového stupně.

Na železniční trať z jihočeských Číčenic do Volar se vlivem silného deště sesula ráno půda. Vlaky nahradily autobusy. Železničáři měli v noci práci hlavně na Českolipsku, kde vítr pokácel stromy na dvě tratě. Mezi Novým Borem a Svorem najel osobní vlak do spadlého stromu. Nikomu se nic nestalo, ale provoz na trati se zastavil na několik hodin. Další spadlý strom zatarasil brzy ráno trať z Liberce na Českou Lípu v Podještědí. Doprava byla na hodinu přerušena. Na Liberecku museli hasiči vyjíždět ke 31 zásahům, většinou se jednalo o popadané stromy.

Počasí přidělalo v noci starosti také hasičům a energetikům v Ústeckém kraji, především na Teplicku, a také na Trutnovsku a Náchodsku a na některých místech Karlovarského kraje. Silný vítr lámal stromy a způsobil několik poruch na elektrickém vedení. Dodávky elektriky se na většině míst podařilo obnovit. Potíže trvají v okolí Varnsdorfu na Ústecku. Havarijní týmy by ale měly všechny poruchy odstranit během odpoledne.

Meteorologové i nadále varují před silným deštěm, který může v některých místech republiky až do čtvrtka zvedat hladiny řek. Největší potíže podle předpovědí mohou opět postihnout oblasti Novohradských hor a Šumavy a také horské oblasti na severovýchodě území. Srážky by ale už neměly být tak výrazné jako v noci na dnešek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů