Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vodácká sezona začala. Na bezpečné jezy si lidé počkají

Vodácká sezona začala. Na bezpečné jezy si lidé počkají

Karlovarsko – Přestavba smrtelně nebezpečného jezu začne podle Povodí Ohře až příští rok.

Vodácká sezona je v plném proudu. Na řeku Ohři vyrazily za poslední týdny už stovky vodáků. Ti musí mít ale stále na paměti smrtelně nebezpečné úseky na této jedné z nejoblíbenějších českých řek. Až do příštího roku totiž zůstane například nezměněný jez v Tuhnicích, který má na svém kontě již desítky vyhaslých životů. S jeho přestavbou počítá vedení Povodí Ohře až v příštím roce.

„Tuto akci bychom chtěli zahájit i dokončit v příštím roce, pokud nám to ovšem dovolí průtokové podmínky,“ vysvětluje ředitel karlovarského závodu Povodí Ohře Martin Zoul.

Ten zároveň upřesnil, že investor, kterým je právě Povodí Ohře společně s Karlovarským krajem, už na tuto akci požádal o stavební povolení. „Až bude vydáno, okamžitě vyhlásíme výběrové řízení,“ doplnil ředitel Zoul.

Připomněl, že celý projekt se skládá ze dvou částí, na které přispěje Evropská unie v celkovém objemu 833 tisíc eur, tedy přibližně dvaadvaceti milionů korun.

Jak už před časem uvedl generální ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma, větší poměr částky půjde na samotnou přestavbu, zbytek pak na studijní projekt, na němž se Karlovarský kraj podílí s německým sdružením Bayern – Böhmen a jenž bude zaměřený na vodácké stezky, stezky pro cyklisty i trasy pro koně. Jak poznamenal, na české straně půjde v tomto případě o posouzení splavnosti dalších jezů na Ohři, ale i studii pro migraci živočichů.

Podle Bohumila Pražáka, šéfa občanského sdružení Vodácká Ohře a jednatele firmy Dronte, která působí právě na řece Ohři, je úžasné, že se počítá s přestavbou nebezpečných jezů. „Vedle toho v Tuhnicích je totiž naplánována také přestavba jezu v Lokti, kde mají být i šlajsny pro vodáky, či v Jindřichově u Chebu,“ podotýká Pražák. Připomíná, že vodáci by ale na Ohři uvítali lepší zázemí.

Nákladné rozšíření vodáckého tábořiště například plánovali ve Vojkovicích, dané území se však nachází v záplavové zóně, a tak z projektu zatím sešlo. „Naše sdružení nyní spravuje vodácké tábořiště v Kynšperku, kde jsme se postarali o nové zázemí včetně sociálního vybavení i sprch. Dalo by se říci, že dnes jde o jeden z nejlepších kempů na Ohři. Tábořiště v Klášterci, které máme také ve své správě, jsme zatím vybavili jen dvěma chemickými záchody,“ dodává vodák.

Karlovarský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů